Antiche Terre Venete Vino Rosato

  • 2022
  • Antiche Terre Venete
  • Italien,

199 kr

  • 2000 ml
  • Art.nr 59952

Sortiment Systembolagets beställning

Restsocker 3,5 g/l

Förslutning Tappkran

Alkoholhalt 12,5 %

Roséviner

Ekologiskt

Ja

Vegan

Karaktär

Elegant och nyanserad, något floral doft med hint av körsbärsblommor. Friskt och fruktigt med välbalanserad syra och inslag av röda bär såsom hallon, jordgubb och smultron.

Tillverkning

Direkt efter skörd avstjälkas druvorna, de krossas lätt och skalen får sedan vid låg temperatur ligga och laka ur doft- och smakämnen samt lite färg i druvmusten. Den vackert blekrosa musten jäses sedan svalt vid 12-16 grader i ståltankar under tre veckors tid, varefter vinet dras över i rena tankar för att lagras under tre månader.

Passar till

Ett utmärkt val att servera som sällskapsdryck, till antipasti, grillat, pizza eller till lättare fiskrätter.

Recensioner

Bland årets bästa roséboxar. Spännande ekologisk rosé på den nobla regionala corvina-druvan samt mer internationellt välkända merlot. Här bjuds en blomaromatisk doft med generös bär- och stenfruktighet där vi fångar upp toner av persika, körsbär, smultron och som kompletteras av röd citrus och geléhallon. Smaken är torr men har en läcker druvmognad vilket gör att gomkänslan upplevs fylligare för vinstilen. Zestig blodgrape, röda bär och persika noteras i smakprofilen och vi kan konstatera att det här är en rosé med ambitioner och som vi gärna dricker i sommar, till en matigare sallad eller varför inte skaldjurspasta.

Boxtoppen.se
03 juli, 2023

Bedårande nyhet både på in- och utsidan vilket i det här fallet gör att man har tänkt både innanför och utanför boxen. Låda fullpackad med smaker av allsköns röda bär; sommarhallon, solmogna smultron och saftiga jordgubbar. Inslag av en inbjudande blommighet. Italiensk elegans på box som passar som hand i handsken till salami och annan antipasti.

Västerås Tidning, Jenny Asplund
07 juli, 2023