Albia Rosé

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

109 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2248

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5 g/l

Restsocker 2 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Roséviner

Karaktär

Färgen är svagt rosa och kristallklar, doften medelstor och både bärig och blommig i en charmerande och påfallande elegant stil. Smaken är lätt, lent texturerad och frisk med en utsökt fruktighet som drar åt röda bär, helt torr och med en angenämt fruktig och elegant eftersmak.

Tillverkning

Direkt efter skörd avstjälkas druvorna, de krossas lätt och skalen får sedan vid låg temperatur ligga och laka ur doft- och smakämnen samt lite färg i druvmusten. Den vackert blekrosa musten jäses sedan svalt vid 12-16 grader i ståltankar under tre veckors tid, varefter vinet dras över i rena tankar för att lagras under tre månader. Det buteljeras sedan ungt.

Passar till

I Sverige dricker vi nästan allt rosévin på sommaren, men rosé kan man dricka året om. Det är ett utmärkt aperitifvin, men det passar också bra som sällskapsdryck till lite charkuterier och ostar, men även till lagade maträtter. Lite lättare rätter av både vit och röd fisk passar bra, liksom till kokta eller halstrade skaldjur. Det är en klassisk stil till lättare fisk- och skaldjurssoppor, gärna med inslag av tomat eller saffran, och passar även till sallader och grönsaksrätter. Servera det vid 12-14 grader.

Recensioner

Ett spännande vin som ligger mycket lågt i sötma men har en fruktighet som är generös. Här ligger smaken tydlig av sommaren röda bär och sötma från små solmogna smultron. På höjden ligger en tydlig ton av örtighet vilket också präglar vinet avslut......... Xperhotelsandtable tilldelar vinet 8X av 10X

Xperhotelsandtable
25 maj, 2020

SVALT OCH SNYGGT! Friska syror, spröda mineraler, röd knaprig frukt som syrliga körsbär, tranbär och lingon gör Albia till en trogen vän som vi vill umgås med hela året.

Fredrik Schelin - Aftonbladet
13 september, 2020