Albia Rosé

  • 2020
  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

129 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2248

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5 g/l

Restsocker 2 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,0 %

Roséviner

Vegan

Karaktär

Färgen är svagt rosa och kristallklar, doften medelstor och både bärig och blommig i en charmerande och påfallande elegant stil. Smaken är lätt, lent texturerad och frisk med en utsökt fruktighet som drar åt röda bär, helt torr och med en angenämt fruktig och elegant eftersmak.

Tillverkning

Direkt efter skörd avstjälkas druvorna, de krossas lätt och skalen får sedan vid låg temperatur ligga och laka ur doft- och smakämnen samt lite färg i druvmusten. Den vackert blekrosa musten jäses sedan svalt vid 12-16 grader i ståltankar under tre veckors tid, varefter vinet dras över i rena tankar för att lagras under tre månader. Det buteljeras sedan ungt.

Passar till

I Sverige dricker vi nästan allt rosévin på sommaren, men rosé kan man dricka året om. Det är ett utmärkt aperitifvin, men det passar också bra som sällskapsdryck till lite charkuterier och ostar, men även till lagade maträtter. Lite lättare rätter av både vit och röd fisk passar bra, liksom till kokta eller halstrade skaldjur. Det är en klassisk stil till lättare fisk- och skaldjurssoppor, gärna med inslag av tomat eller saffran, och passar även till sallader och grönsaksrätter. Servera det vid 12-14 grader.

Recensioner

Från välkände vinbaronen Ricasoli i Toscana kommer detta ganska generösa rosé med solmogna skogshallon, färska örter och uppfriskande syrlig ton. Vinet görs förstås på mestadels sangiovese med en mindre del mjukgörande merlot därtill. Kan vara helrätt till grillade jätteräkor.

Göteborgs-Posten, Marie Oskarsson
06 maj, 2022

Svagt rosafärgat, eteriskt lätt och elegant i en mycket frisk, stringent, torr stil med inslag av röda vinbär, blodgrape och ett stänk skuggmoreller. Utmärkt som aperitif och balkongvin, men även till ost, neutrala skaldjur och en blandad charkbricka.

Arbetarbladet, Sune Liljevall
03 juni, 2021

Toscana står det på flaskan och då kan man tänka sangiovese som innehåll också. Den får sällskap av 20 procent merlot. En trivsam duo där sangioveses fräschör och syrliga körsbärstoner knyts samman med saftigt granatäpple och rosa grapefrukt. En insalta caprese och ett glas Albia känns helt rimligt.

dinvinguide - Sofia Ander
30 april, 2021