André Clouet Silver Brut Nature

  • NV
  • André Clouet
  • Frankrike, Champagne

379 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 7546

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 7,8 g/l

Restsocker 1,5 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Champagne

Vegan

Karaktär

Det här är en mycket elegant, knappt medelfyllig, absolut torr och föredömligt frisk champagne med en sval äppel- och citrusfrukt, en tydligt kritig mineralitet och en lång, nyanserad och stram eftersmak.

Tillverkning

Vinet görs uteslutande av Pinot Noir från firmans vingårdar i Bouzy och Ambonnay, båda klassade som grand cru vilket är ambitiöst med tanke på att det är en måttligt prissatt cuvée. Man följer den klassiska metoden för champagne, med en försiktig pressning av druvorna som ger en klar must som sedan jäses i tankar, men en liten del av vinet har lagrats en kort tid i ekfat som har använts till sauternesvin för att ge smaken en viss rondör. En tredjedel av basvinet kommer från 2011 och lika mycket från 2010, resten är en cuvée av 10 något äldre årgångar för en större komplexitet. Den extra strama och torra smaken beror på en ytterst försiktig dosage.

Passar till

Tack vare den strama smaken är det här en champagne som passar bra som uppfriskande aperitif, därmed inte sagt att den också kan matcha mat. Det viktiga är att rätterna inte är för kraftiga eller att de har söta smaker. Välj den till rätter av ostron, milda och ljusa rätter av vit fisk med klassisk smörsås med smak av citron. Servera den vid cirka 8 grader. Den här champagnen är perfekt att drickas direkt efter köp, men den kan också lagras i upp 10 år för lite mer utvecklad komplexitet.

Recensioner

Champagneproducent med klassisk stil. Vinet är friskt med tydliga inslag av röda äpplen, blod citrus, kex, rostade pinje-nötter samt mineraler. Ett vin för dig som inte vill betala hutlöst mycke

Fredrik Schelin - Aftonbladet
25 mars, 2022

Här finns både friska äppeltoner, liten nötighet och toner av kex och bröd - perfekt till en snabbt stekt hummerstjärt med örtsmör.

Svenska Dagbladet - Anders Melldén
16 april, 2021

Torr, medelfyllig, röda äpplen, smak av skal, lite smör, kanderad, karamell med rostad längd. Omdöme: Bra längd, fin mineralton vilket är detalj som lyfter just denna champagne. Betyg: 4-

Vinbanken - Elke Jung
14 november, 2020