Antiche Terre Valpolicella Ripasso

  • 2020
  • Antiche Terre Venete
  • Italien, Veneto

125 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 74345

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,7 g/l

Restsocker 6 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Det här är ett charmerande fruktigt vin med en utmärkt balans mellan en mild körsbärssötma, en fin syra och len strävhet. Doften är medelstor, ren och elegant fruktig med bara en svag ton av torkade druvor, men knappt någon karaktär av eken. Smaken är lätt till medelfyllig med lättgillad frukt.

Tillverkning

I grunden är det här vinet ett typiskt lätt rött vin från Valpolicella, framställt genom jäsning vid 25 grader i ståltankar med en dryg veckas skalkontakt, följt av malolaktisk jäsning och lagring i tankar fram till december. Då tillsätter man skalresterna från ett kraftigt vin av typen Amarone della Valpolicella, varvid en ny jäsning sätter igång och under 10 dagars jäsning gör grundvinet betydligt fylligare. Det är den här tekniken som kallas ripasso, vilket betyder att återanvända skalkrosset från ett annat vin. Vinet dras sedan av skalen och lagras under 10 månader i franska ekfat.

Passar till

Som all ripasso är det här ett väldigt användbart vin. Det passar lika bra till charkuterier av olika slag, till både milda och lagrade ostar och till de flesta typer av pastarätter med allt från tomatsåser till köttsåser och raguer eller till svampbaserade rätter. Det fungerar också bra till grillad fisk och grillat kött med tillbehör av rotsaker eller grillad tomat. Vill man servera det till ostar, välj gärna lite lagrade hårdostar eller fårostar. Servera vinet svalt vid cirka 16-18 grader. Det är inget vin man behöver lagra, det här dricker man genast.

Recensioner

BRA KÖP - Sötmogen frukt, körsbär och örter i en hyfsat pigg stil.

Allt om vin
16 juni, 2022