Barone Ricasoli Formulae

  • 2021
  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

299 kr

  • BiB 3000 ml
  • Art.nr 12300

Sortiment Systembolagets beställning

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Pappersförpackning

Vegan

Karaktär

Vinet har en medelstor doft med en fint mörk men också syrafrisk körsbärston med typiskt toskanska kryddiga och lätt örtiga nyanser. Smaken är knappt medelfyllig, körsbärsfruktig och mjuk med en uppfriskande fruktsyra och en balanserad, finstilt strävhet som ger det lättdruckna vinet en fin ryggrad.

Tillverkning

Druvorna kommer både från egna vingårdar och från kontrakterade odlare. De avstjälkas fullt och krossas lätt, därefter sker jäsningen i ståltankar vid 24-27 grader med en omkring 10 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort. Vinet lagras sedan en kort tid i ståltankar innan det tappas i bag-in-box.

Passar till

Det här är ett utmärkt allroundvin som passar lika bra som sällskapsvin och till tilltugg som ostar, charkuterier och oliver, som till allehanda pasta- och risrätter och de flesta fågel- och kötträtter. Det passar självklart också bra till lite smakrikare fiskrätter, då helst stekta och av vita fiskar, och är också ett trevligt vin till vegetariska rätter med inslag av bönor, rostade rotsaker och stekt svamp. Servera det vid cirka 16-18 grader och slå gärna upp vinet i karaff för en lätt luftning.