Bâtard-Montrachet Grand Cru

  • 2015
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

4 499 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LU1701

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 0,9 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Tillverkning

Man köper vinet helt nyjäst i 228 liter stora ekfat och direkt därefter flyttas faten till den svala källaren hos Lucien Le Moine för en långsam malolaktisk jäsning och därefter lagring på den smakberikande jästfällningen.

Lagring

Vinet lagras något längre än vad som idag är normalt i Bourgogne, i regel omkring 20-24 månader, för att det ska vinna komplexitet och kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Passar till

Vit bourgogne av kvalitet bör serveras något mer tempererad än många andra viner, gärna vid cirka 12 grader, för att kropp och komplexitet ska blomma ut. För bästa upplevelse bör vinet också luftas i karaff en halvtimma eller så och gärna serveras i ett glas med vid kupa. Det är ett perfekt vin till klassiska fisk- och skaldjursrätter med eleganta och gärna syrafriska vitvinssåser och smörsåser. Ljust kött som kyckling, kalv och kalvbräss med ljusa såser är också passande, liksom lagrade hårda ostar och de i Bourgogne uppskattade mjuka komjölkostarna. Det bör lagras ett par år, men är allra mest nyanserat och elegant inom tio år från årgången.

Information

Totalt sett finns det 27 600 hektar vingård i Bourgogne, 44 byar har rätt till status som villages, 640 enskilda vingårdar klassificeras som premier cru och 33 vingårdar i Chablis, Côte de Nuits och Côte de Beaune har statusen grand cru. Puligny-Montrachet är en av de allra mest omtalade vitvinsbyarna i Bourgogne, mycket tack vare att hela 20.63 hektar av byns totala vingårdsareal om 230 hektar är klassificerat som grand cru. De två mest berömda av dem är Chevalier-Montrachet och Montrachet, den senare har också gett byn dess namn, men här ligger också 5.62 hektar av den totalt drygt dubbelt så stora Bâtard-Montrachet. Tack vare läget ner mot byn har denna grand cru en djupare och tyngre lerhaltig kalkstensjord som ger vinet en lite större och fetare kropp och gör det mer öppet att drickas ungt jämfört med de dyrbarare vinerna från Chevalier-Montrachet och Montrachet. Lucien le Moine köper vinet från en lott med riktigt gamla stockar som bidrar till ett vin med ett extraordinärt djup som inte står långt efter det man finner i Montrachet.