Bonnes Mares Grand Cru

  • 2015
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

2 999 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LU9301

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,9 g/l

Restsocker 0,8 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Tillverkning

Man har köpt vinet i 228 liter stora ekfat direkt efter jäsningen, som har skett med delvis hela druvklasar i små öppna tankar. .

Lagring

Vinet har sedan mognat hos Lucien Le Moine i deras i svala källare under cirka 20 månader, vilket är mycket längre än vad en genomsnittlig röd bourgogne lagras. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras

Passar till

Maträtterna bör vara eleganta snarare än kraftiga, gärna av ljust kött eller fågel med klassisk tillagning med tillbehör av rödvinssås, en ljus Dijonsenapssås eller motsvarande ljus sås med smörstekt svamp. Viktigt är att undvika söta tillbehör, men väl smaksatta rotsaker fungerar utmärkt. Röd bourgogne matchar också många fiskrätter, särskilt stekt eller grillad frisk, och givetvis också vegetariska rätter med rotsaker, svamp och bönor. Bland ostar är det framför allt krämiga och milda komjölkostar samt hårdostar som fungerar bäst. Servera vinet vid 16 grader i glas med vid kupa, gärna luftat i karaff en liten stund så att dofterna hinner blomma ut. Det är ett vin att njuta av direkt efter köp, men det har en god potential att utveckla större komplexitet rundas av med tio års lagring, eller mer.

Information

Totalt sett finns det 27 600 hektar vingård i Bourgogne, 44 byar har rätt till status som villages, 640 enskilda vingårdar klassificeras som premier cru och 33 vingårdar i Chablis, Côte de Nuits och Côte de Beaune har statusen grand cru. Flera av byarna i Côte de Nuits och Côte de Beaune har vingårdar med klassificering grand cru och har därför vunnit ett starkt rykte. I den bara med 176 hektar vingårdsareal lilla byn Chambolle-Musigny har man två av de finaste grand crus, Musigny och denna Bonnes Mares, som totalt sett är 15.05 hektar och till 13.53 hektar belägen på en mycket svag sluttning i den norra delen av byn. Resterande del av vingården ligger i grannbyn Morey-Saint-Denis och gränsar till en annan grand cru, Clos de Tart. Vinet från den norra delen av vingården är alltid tack vare en djupare lerhaltig jord det lite fylligare och mer strukturerade, medan det från den ljusare och stenigare jorden i vingårdens södra del är mer finstilt, mineraliskt och blommigt. Det har hänt att Lucien le Moine har buteljerat de två vinerna separat som Bonnes Mares N och Bonnes Mares S. ”Bonnes Mares det här mitt absoluta favoritvin, det är världens finaste vin”, säger Mounir Saoma.