Bourgogne Blanc

  • 2017
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

429 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 93224

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Karaktär

Doften är medelstor, ljust citrus- och äppelfruktig med en diskret nötighet, ett uns av fatkaraktär och en fint kalkjordig mineralitet med en tydlig identitet för Bourgogne. Smaken följer samma mönster, medelfyllig och mineraliskt livlig med en frisk syra, en elegant fruktighet och en medellång eftersmak.

Tillverkning

Druvorna till det här vinet kommer främst från byarna Montagny, Mercurey, Monthélie, Pernand-Vergelesses och även ett par vingårdar i Meursault. Man köper antingen den nypressade musten eller ett precis färdigjäst vin i 228 liter stora ekfat av de producenter man har ett samarbete med och direkt därefter flyttas faten till den svala källaren hos Lucien Le Moine för en långsam malolaktisk jäsning och därefter lagring på den smakberikande jästfällningen. Man lagrar vinet lite längre än vad som idag är normalt i Bourgogne, i regel omkring 18 månader, för att det ska vinna komplexitet och kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Lagring

ca 18 månader

Passar till

Vit bourgogne av kvalitet bör serveras något mer tempererad än många andra viner, gärna vid cirka 12 grader, för att kropp och komplexitet ska blomma ut. Det är ett perfekt vin till klassiska fisk- och skaldjursrätter med eleganta och gärna syrafriska vitvinssåser och smörsåser. Ljust kött som kyckling, kalv och kalvbräss med ljusa såser är också utmärkta sällskap, liksom lagrade hårda ostar och de i Bourgogne uppskattade mjuka komjölkostarna. Ett glas vit bourgogne är också alltid ett utsökt sällskapsvin. Det kan lagras ett par år, men är allra mest komplext och elegant inom fem år.