Bourgogne Rouge

  • 2015
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

379 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LU4701

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Doften är medelstor, klart rödfruktig med nyanser av vildhallon och sötsyrliga körsbär, med en liten nyans av vanilj från ekfaten och en fint kalkjordig komplexitet. Smaken är knappt medelfyllig, lika rent fruktig som doften är, ungdomligt friskt fruktig med stor fräschör, len strävhet och en elegant fruktighet.

Tillverkning

Druvorna till det här vinet kommer oftast från byarna Fixin, Pernand-Vergelesses, Saint-Aubin och Givry, ibland också Gevrey-Chambertin, men man köper vinet när det är färdigjäst och har lagts i ekfat. I samtliga fall vinifieras druvklasarna delvis hela med sina stjälkar för öka komplexitet och struktur.

Lagring

Hos Lucien Le Moine lagras vinet i kalla källare under cirka 18 månader, vilket är mycket längre än vad en genomsnittlig röd bourgogne lagras. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Passar till

Maträtterna bör vara eleganta snarare än kraftiga, gärna av ljust kött eller fågel med klassisk tillagning med tillbehör av rödvinssås, en ljus Dijonsenapssås eller motsvarande ljus sås med smörstekt svamp. Viktigt är att undvika söta tillbehör, men väl smaksatta rotsaker fungerar utmärkt. Röd bourgogne matchar också många fiskrätter, särskilt stekt eller grillad frisk, och givetvis också vegetariska rätter med rotsaker, svamp och bönor. Bland ostar är det framför allt krämiga och milda komjölkostar samt hårdostar som fungera bäst. Servera vinet vid 16 grader i glas med vid kupa.

Information

Bourgogne är ett av världens mest berömda vindistrikt, delvis för dess tusenåriga historia men än mer för de extraordinära vinerna av Chardonnay och Pinot Noir. Totalt sett finns det 27 600 hektar vingård i Bourgogne, i vilket bland annat Chablis, Côte de Nuits och Côte de Beaune ingår. Allra mest känt är Bourgogne för sina exklusiva grand crus, 33 till antalet, och alla 640 premier crus, specifika vingårdar från norr till söder. Vidare finns det 44 byar som har rätt att saluföra sina viner med byns namn som ursprung. Grundidén är att vinerna ska ha en betydande karaktär av sina respektive vingårdar och byar. Med Bourgogne Rouge är det snarare så att vinet ska andas Bourgogne med sin typiska mineraliska struktur och komplexitet, som inte står att finna någon annanstans i världen.