Brolio Chianti Classico

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico

135 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2705

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Hållbarhetscertifierat

Vegan

Karaktär

Det här är ett lättdrucket men ändå seriöst strukturerat vin med en medelstor, fin fruktighet av röd frukt, djup och något komplext ursprungstypisk cypressnyanserad doft med ett litet inslag av ekfat. Smaken är medelfyllig med en fint texturerad kropp, en druvtypiskt uppfriskande syra och finstämda tanniner samt en mjuk vaniljsötma från ekfaten.

Tillverkning

Druvorna till det här vinet kommer från vingårdar i Gaiole med grusiga jordar på 350-400 meters höjd. Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort. Vinerna dras sedan över till 225 och 500 liter stora franska ekfat, cirka 40 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, kött och vilt. Det kan röra sig om stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser, men lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Recensioner

2705 2018 Brolio. Chianti Classico DOCG. 129 kronor 88 poäng (++) Trevlig balanserad frukt med inslag av körsbär, plommon, lingon och örter som lavendel och rosmarin. Bra medelfyllig smak med körsbärstoner, te och lite strama lingonsyror. Drick 20-22.

Christian Stojkovic - Dina Viner Professional
22 september, 2020

Rödvin från Chianti Classico med fin koncentration, drag av körsbär och plommon och en god kryddighet.

Matmagasinet - Kristina Eriksson
17 november, 2020

Chianti Classico-vin med god koncentration, drag av körsbär och plommon och en balanserad kryddighet. Till lammkotletter med ugnsrostade rotsaker och parmesancrème. Betyg: 4 av 5

Leva & Bo - Gunilla Hultgren Karell
19 februari, 2021

Chianti Classico-vin med god koncentration, drag av körsbär och plommon och en balanserad kryddighet. Till lammkotletter med ugnsrostade rotsaker och parmesancrème.

Allt om Mat - Gunilla Hultgren Karell
15 april, 2021