Brolio Chianti Classico

  • 2020
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico

135 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2705

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Hållbarhetscertifierat

Lättare glasflaska

Vegan

Karaktär

Det här är ett lättdrucket men ändå seriöst strukturerat vin med en medelstor, fin fruktighet av röd frukt, djup och något komplext ursprungstypisk cypressnyanserad doft med ett litet inslag av ekfat. Smaken är medelfyllig med en fint texturerad kropp, en druvtypiskt uppfriskande syra och finstämda tanniner samt en mjuk vaniljsötma från ekfaten.

Tillverkning

Druvorna till det här vinet kommer från vingårdar i Gaiole med grusiga jordar på 350-400 meters höjd. Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort. Vinerna dras sedan över till 225 och 500 liter stora franska ekfat, cirka 40 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, kött och vilt. Det kan röra sig om stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser, men lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Recensioner

FYND - Smakrik, fyllig och med bra djup för pengen. Ren frukt matchat med fatig krydda och stänk av kardemumma och kanel.

Allt om vin
16 juni, 2022

Finns det något godare än en härlig bolognese som fått stå på och puttra i tim-tal för att sedan serveras till nykokt pasta toppad med rikligt med parmesan och svartpeppar? Nej, inte mycket. Och när det är dags för bolognese sitter det här vinet som en smäck med sina smaker av mörka körsbär, färsk salvia, hallon, kakao och aningen kanel. En fullödig Chianti Classico till mycket rimlig prislapp – ett perfekt vin när man är många runt bordet.

Allt om Mat, Andreas Grube
20 januari, 2022