Brolio Chianti Classico

  • 2020
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico

145 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2705

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Hållbarhetscertifierat

Lättare glasflaska

Vegan

Karaktär

Det här är ett lättdrucket men ändå seriöst strukturerat vin med en medelstor, fin fruktighet av röd frukt, djup och något komplext ursprungstypisk cypressnyanserad doft med ett litet inslag av ekfat. Smaken är medelfyllig med en fint texturerad kropp, en druvtypiskt uppfriskande syra och finstämda tanniner samt en mjuk vaniljsötma från ekfaten.

Tillverkning

Druvorna till det här vinet kommer från vingårdar i Gaiole med grusiga jordar på 350-400 meters höjd. Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort. Vinerna dras sedan över till 225 och 500 liter stora franska ekfat, cirka 40 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, kött och vilt. Det kan röra sig om stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser, men lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Recensioner

Chianti Classico-vin med god koncentration, drag av körsbär och plommon och en balanserad kryddighet. Gott till en pasta med salsicciakorv.

Expressen - Söndag, Gunilla Hultgren Karell
09 oktober, 2022

Alltid ett charmerande kvalitativt vin, och här i årgången agerande med stor, tilldragande omedelbarhet utöver det vanliga. Fina limestonedrag i den omfångsrika och violmyntade körsbärsfruktigheten som drar med en finlemmad apelsinzestbeska i snyggt samspel med en lakritstonad sötma. Små fuktiga tobakstoner med torkade italienska örter i det vegetala vindarna och ett alldeles utsökt, följsamt tannindriv. Imponerande vin för inga kronor alls. 95% sangiovese och 5% colorino i druvblenden.

Livets Goda, Anders Enquist
15 juli, 2022

FYND - Smakrik, fyllig och med bra djup för pengen. Ren frukt matchat med fatig krydda och stänk av kardemumma och kanel.

Allt om vin
16 juni, 2022