Brolio Chianti Classico

  • 2021
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico

149 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2705

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Hållbarhetscertifierat

Lättare glasflaska

Vegan

Karaktär

Det här är ett lättdrucket men ändå seriöst strukturerat vin med en medelstor, fin fruktighet av röd frukt, djup och något komplext ursprungstypisk cypressnyanserad doft med ett litet inslag av ekfat. Smaken är medelfyllig med en fint texturerad kropp, en druvtypiskt uppfriskande syra och finstämda tanniner samt en mjuk vaniljsötma från ekfaten.

Tillverkning

Druvorna till det här vinet kommer från vingårdar i Gaiole med grusiga jordar på 350-400 meters höjd. Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort. Vinerna dras sedan över till 225 och 500 liter stora franska ekfat, cirka 40 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 9 månader.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, kött och vilt. Det kan röra sig om stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser, men lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Recensioner

Med 2021 kom säkert en och annan farhåga om att torka och värme skulle ställa till det men tvärtom så har sangiovese visat upp optimal mognad utan att druvan tappat sin omisskännliga syra. Brolios Chianti Classico skiner i årgången och vi har en rikare körsbärsdriven frukt i såväl doft som smak och som backas upp av blommande rosmarin, diskreta fat som närmast tar sig ett nötigt uttryck och så bjuds en läskande blodcitrusfärgad syra i smaken. Läckert kärnkärvt drag följer med i det fästande avslutet. En mycket lyckad årgång av Brolios klassiker.

Livets Goda, Anders Enquist
31 maj, 2023

En stiltypisk chianti classico som bjuder på en doft som domineras av den mörka frukten. Här kommer plommonen, björnbären och de mörka körsbären fram. Här får vi även en hint av både salvia och rosmarin. En trevlig chianti classico som har allt man önskar av ett vin till pasta bolognese. Du får en fin balans, en imponerande längd och ett välgjort vin. Här får du toner av kakao i avslutet som ger en liten extra touch till vinet.

Jozo Glavas, Vinbanken.se
26 augusti, 2023

Smakrikt i lite stram, god stil. Körsbär, krydda och balanserade syror.

Allt Om Mat, Nr 15, 2023
28 september, 2023