Brolio Riserva

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico

289 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 71483

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor, något djup och mörkt körsbärsfruktig och nyansrik med en mild vaniljton av ekfat och en delikat kryddighet som drar åt cypress och pinje. Smaken är medelfyllig, elegant fruktig och frisk med en god men väl balanserad struktur, lång och med en liten nyans av ekfaten.

Tillverkning

Druvorna till det här vinet är en toppselektering av vingårdslotter samt av faten till Brolio Chianti Classico. De skördas för hand i vingårdar med grusiga jordar på 350-400 meters höjd. Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort. Vinerna dras sedan över till 225 och 500 liter stora franska ekfat, cirka 50 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 16 månader. Riserva innebär att vinet har lagrats lite längre.

Lagring

Vinet har lagrats i 16 månader på franska ekfat.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, kött och vilt. Det kan röra sig om stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser, men lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Recensioner

Brolio Riserva 2019 är ett vin med rik mörk frukt, härlig balans och snygg linje samt med en fin fräschör. I smaken finns mörka körsbär, skogsbär kantat av skogstoner och färska örter. Tanninerna är mjuka men tydliga uppbackade av snygga ekfat som ger en liten sötma. Eftersmaken är lång och djup och i avslutet finns en hint av aromtiska örter. Allt sitter på plats, här finns charm, elegans och komplexitet.

DinVinguide.se, Magnus Reuterdahl
12 oktober, 2022