Casalferro Anniversary

  • 2013
  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

329 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 99217

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Vegan

Karaktär

Det här är ett intensivt, djupt och läckert mörkfruktigt vin med inslag av solmogna svarta körsbär och en lätt kryddigt rostad nyans av ekfaten, det har en drygt medelfyllig och silkigt texturerad kropp med samma mörka frukt, stor intensitet, en liten krydda och en lång eftersmak som hålls samman fint av en väl balanserad strävhet.

Tillverkning

Druvorna kommer från vingården den sydostligt exponerade Casalferro som ligger på 400 meters höjd. Jäsningen äger rum i ståltankar vid 24-27 grader med 14-18 dagar lång skalkontakt. Vinet dras sedan över till 225 och 500 liter stora franska ekfat för malolaktisk jäsning och lagring under 18-20 månader.

Passar till

För största upplevelse bör vinet serveras vid 18 grader, gärna luftad i karaff en halvtimma eller så och då i ett glas med medelstor till stor kupa. Tack vare fylligheten väljer man helst smakrikare rätter av både fågel och kött med mörka skysåser och gärna något krämigt tillbehör för att matcha vinets kropp, alternativt till grönsaksrätter med svamp, kål och rotsaker. Smakrikt ska det dock vara.

Information

Det här vinet gjordes första gången 1993 och eftersom det gör uteslutande av Merlot faller det in i ursprungskategorin IGT, Indicazione Geografica Tipica.