Castello di Brolio

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico Gran Selezione

449 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 58263

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 6 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Ett elegant och komplext vin med rika tanniner och välintegrerad syra. Stor fruktighet med tydliga toner av körsbär, järn, plommon och ett visst inslag av citrus. Fatlagringen ger en smakdimension av vanilj och tobak.

Tillverkning

Jäsningen ägde rum i ståltankar vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt.

Lagring

Vinet buteljerades 9 mars och lagrades sedan 23 månader på franska 500-liters stora ekfat, varav 30% var helt nya.

Passar till

Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

Information

Våren 2019 startade med varma temperaturer som sedan avsvalnade under maj månad. Värmen återvände i juni och resten sommaren blev en torr och varm historia med temperaturer upp emot 35 grader, detta varvades med korta och intensiva regnskurar.

Recensioner

En storartad årgång med en stark ryggrad och ett elegant driv med och energi och intensitet i den balanserade föringen. Rika tanniner med ett ödmjukt silkigt drag och utsökt, spirituell mognad i den körsbär- och vinbärsmarkerade fruktigheten, som bär på ett limekalkigt lyster som bland annat ligger som grund i jordmånens tre olika komponenter. Där fångar frukten in fin syra och citrustoner vilket ger vinet en yppigt ådra. I kombinationen ”intas idag” och de kommande 15 åren har Ricasoli spikat.

Livets Goda, Anders Enquist
07 november, 2022