Karaktär
Ett elegant och komplext vin med rika tanniner och välintegrerad syra. Stor fruktighet med tydliga toner av körsbär, järn, plommon och ett visst inslag av citrus. Fatlagringen ger en smakdimension av vanilj och tobak.
Tillverkning
Jäsningen ägde rum i ståltankar vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt.
Lagring
Vinet buteljerades 9 mars och lagrades sedan 23 månader på franska 500-liters stora ekfat, varav 30% var helt nya.
Passar till
Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.
Information
Våren 2019 startade med varma temperaturer som sedan avsvalnade under maj månad. Värmen återvände i juni och resten sommaren blev en torr och varm historia med temperaturer upp emot 35 grader, detta varvades med korta och intensiva regnskurar.