Castello di Brolio

2015
Barone Ricasoli
Toscana, Italien
369 kr
750 ml
Art.nr 71748

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Nyhet

Vinets karaktär

En stor och djup doft med lika mycket koncentrerad som intensiv rödfrukt, kryddad med nyanser av vanilj och rostade toner från ekfaten i en modernt och ungdomlig stil med läcker kryddighet. Smaken är drygt medelfyllig, ungdomligt stadigt med tydlig men mogen tanninstruktur och en god körsbärsfrukt, toner av plommon och vanilj som ger smaken rikedom och längd.

Tillverkning

Här använder man Cabernet Sauvignon och Petit Verdot för att ge kropp och textur åt Sangiovese. Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort.

Lagring

Vinet lagrades 18 månader på franska ekfat, varav 30% av dessa var helt nya. Vinet buteljerades den 20 juni 2017

Passar till

Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

Information

Detta är Barone Ricasolis prestigevin och druvorna skördas för hand i de allra bästa vingårdar man har, alla med skiffer- och kalkstensjordar på 350-400 meters höjd.

Recensioner

95 points

James Suckling

93. "Omöjlig att värja sig emot, denna rika och sensuella 2015..."

Livets goda