Castello di Brolio

  • 2012
  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

329 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 90132

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

En stor och djup doft med lika mycket koncentrerad som elegant rödfrukt, kryddad med nyanser av vanilj och rostade toner från ekfaten i en modernt och ungdomlig stil med läcker kryddighet. Smaken är drygt medelfyllig, ungdomligt stadigt med tydlig men mogen tanninstruktur och en god körsbärsfrukt som ger smaken rikedom och längd.

Tillverkning

Här använder man Cabernet Sauvignon och Petit Verdot för att ge kropp och textur åt Sangiovese. Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort. Vinerna dras sedan över till 225 och 500 liter stora franska ekfat, cirka 20 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 21 månader.

Passar till

Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.