Castello di Brolio Vin Santo

  • 2010
  • Barone Ricasoli
  • Italien, Toscana

309 kr

  • 500 ml
  • Art.nr 79479

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 16,5 %

Söta viner

Karaktär

Det vackert gyllene vinet har en stor och intensiv doft med läckra toner av torkade aprikoser, söt citrus och lättrostade nötter. Smaken är medelfyllig, komplext och initialt tydlig söt med en läcker ton av torkad frukt, en god syra och aningen värmande alkohol, men mot slutet av smaken upplever man den torrare. Nötigheten dröjer sig kvar länge och det är ett mycket komplext vin.

Tillverkning

På traditionellt vis hänger man sedan upp druvklasarna i snören för att de ska torka under ett par månader, varvid druvorna får en större smakkoncentration och högre sockerhalt. Musten jäses sedan till i små ekfat, de kallas caratelli, i vilka vinet mognar under 48-60 månader och då utvecklar en läckert nötig och komplext oxiderad nyans. Vinstilen kallas lokalt för Vin Santo.

Passar till

Vin Santo är det typiska söta vinet till inte alltför söta desserter med inslag av torkad frukt och nötter, men det passar också bra till crème brûlée, tiramisu och äppelkaka med vaniljsås. Man kan också servera det till lagrade ostar, gärna grönmögelostar, och då helst med ett frukt- och nötbröd. Ett annat sätt att servera det till ankleverrätter med söt kompott. Servera vinet vid 12 grader.