CeniPrimo

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico Gran Selezione

649 kr

  • Art.nr 58268

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Generöst och välbalanserat vin med toner av mörka körsbär, jordgubb, ceder, och en tydlig mineralitet. Utvecklade och välintegrerade tanniner och pigg syra.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar, vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt.

Lagring

Vinet har lagrats 22 månader på 500 liters ekfat, varav 30% var helt nya.

Passar till

Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

Information

Nr 17 på James Sucklings Top 100 2022!

Recensioner

Årgången jobbar förtjänstfullt och generöst med fruktens mogna och nobelt kryddade körsbär och vinbärskärna, och har samtidigt i detta en stark och citrusminerad kalkmineralisk distinkthet och fasta tanniner, som jobbar med en stor elegant och slipad gentil ådra i drivet. Vinet har i årgången en dörr öppen för att kliva in direkt och intas ungt, samtidigt finns här en snygg åldring med nobla förändringar att följa. Skörd 5 oktober 2019. Buteljerades 7 mars 2022.

Livets Goda, Anders Enquist
14 oktober, 2022