Ceniprimo

  • 2017
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico Gran Selezione

599 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 78393

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Intensiv doft med tydliga toner av jordgubbar, viol, körsbär och kryddor. Stor smak med välutvecklad tanninstruktur, god körsbärsfrukt, toner av plommon och vanilj som ger smaken rikedom och längd.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar, vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt.

Lagring

Vinet har lagrats 18 månader på 500 liters ekfat, varav 30% var helt nya.

Passar till

Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

Recensioner

78399 2017 Cenipremo. Chianto Classico DOCG Gran selezione. 599 kronor 93 poäng (+) Ungt, kraftigt vin med toner av bigarråer, balsamvinäger, svarta vinbär, örter, plommon, kaffe, te, tobak och choklad. Bra struktur, bra balans och koncentrerad eftersmak med fina mineraltoner och mjuka, runda tanniner. Öppnar sig med luftning, men behöver mycket tid i glaset. Drick 20-30.

Christian Stojkovic - Dina Viner Professional
22 september, 2020

Årgångens vädercykel har gett vinet ett rödmoget, elegant, sensuellt och intensivt fruktdriv med bra krydda och blommigt vegetala vindar med en viss maritim lavendelört. Tanninspelet är grusigt elegant och vinet har fina andningshål som ger en luftighet i det koncentrerade.

Livets Goda, Anders Enquist
21 augusti, 2020