Karaktär
Medeldjup mörkröd färg.Dov, komplex och intensiv doft. Örter, garrigue, plommon och björnbär. Viss reduktiv rökighet. Fin syra med bra renhet. Kompakt munkänsla och eleganta tanniner. Ett fylligt, örtigt (lakritsrot, timjan) vin med lång finish med viss burgundisk touch.
Tillverkning
11 dagars inledande kallmaceration före alkoholjäsningen. Vinet jästes sedan med enbart den naturligt förekommande jästen. Cirka 6 veckors maceration Ingen eller minimal tillsats av sulfiter. Buteljeras för hand utan filtrering.
Lagring
Vinerna lagras 36 månader på jästfällningen i en blandning av 228 och 500 liter stora fat (tätådrad ek från skogen Jupilles i Loire).
Passar till
Serveras till smakrika kötträtter av nöt eller vilt.
Information
2016 var möjligen 10-talets bästa årgång. En varm och torr sommar gav god frukt- och tanninmognad, men fräschör och struktur bibehölls tack vare svalka och regn i augusti.