Chianti del Barone Ricasoli

  • 2020
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti

99 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2700

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Ekologiskt

Hållbarhetscertifierat

Lättare glasflaska

Vegan

Karaktär

Doften är ungdomligt frisk och delikat fruktig med inslag av både syrliga röda och mer solmogna blåa bär. Smaken är knappt medelfyllig, insmickrande bärfruktig och mjuk med len textur, en fin syra och elegant polerad strävhet. Mot slutet av smaken noterar man en försiktig kryddighet av ekfaten.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt och därefter låter man vinet genomgå malolaktisk jäsning och lagring i ståltankar.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, kött och vilt. Det kan röra sig om stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser, men lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Recensioner

89 poäng (+++) Ung, friskt vin med körsbär, plommon, viol, vildhallon, granatäpple och rönnbär. Bra lång eftersmak med fin syra och koncentration. KLOCKRENT! Drick 20-22.

Christian Stojkovic - Dina Viner Professional
22 september, 2020

KALAS-CHIANTI! Finfin chianti med skön brukskaraktär och härlig toskansk parfym till fyndpris. Frisk profil med sedvanliga körsbär samt örter och röda bär. Lyfter vilken capricciosa eller köttfärssås som helst.

Aftonbladet Söndag - Tommy Gunnarsson
10 januari, 2021

Skicklig producent som här serverar ett vin i instegsklassen som ändå bjuder på en klassisk chianti-upplevelse. Doft och smak bjuder på hela paletten av färska körsbär, lite hallon, torkade örter, vanilj och aningen ljus choklad. Tycker att vinet bjuder på fin fräschör och finess, och får gärna luftas någon timme innan du börjar klunka.

Winetable.se - Andreas Grube
08 september, 2021