Chianti del Barone Ricasoli

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Toscana

95 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2700

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,4 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Ekologiskt

Karaktär

Doften är ungdomligt frisk och delikat fruktig med inslag av både syrliga röda och mer solmogna blåa bär. Smaken är knappt medelfyllig, insmickrande bärfruktig och mjuk med len textur, en fin syra och elegant polerad strävhet. Mot slutet av smaken noterar man en försiktig kryddighet av ekfaten.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt och därefter låter man vinet genomgå malolaktisk jäsning och lagring i ståltankar.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, kött och vilt. Det kan röra sig om stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser, men lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Recensioner

Ricasoli lanserar ekologiska Chianti del Barone 2019! För Francesco Ricasoli och hans team är det genuina hållbarhetsarbetet en självklar del i framställningen av högkvalitativa viner. Ekologiska Chianti del Barone visar skörden av gediget hantverk och Toscanas bördiga natur. En stark hållbar filosofi genomsyrar hela Ricasolis verksamhet. Här förverkligas idén om att ständigt ge tillbaka det vi tar från naturen och kommande generationer. Egendomen sträcker sig över några av de mest autentiska markerna i Toscana – av mer än 1000 hektar egendom i Chianti Classico är endast dryga 200 hektar vingårdar, resten består av orörd mark, skog och öppna landskap. Ricasolis hållbarhetsarbete utvecklas ständigt och ett naturligt steg i filosofin är att lansera en ekologisk Chianti. Chianti del Barone årgång 2019 är ekologiskt certifierad och finns nu i butik. ”Äntligen, efter en längre tids arbete är jag glad att meddela att Ricasoli utvecklat ett samarbete med en handfull ekologiska producenter som delar vår respekt för att bevara Toscanas vackra landskap, precis så som min familj gjort i över 32 generationer” – Francesco Ricasoli Till Chianti del Barone Ricasoli 2019 plockas sangiovese från vingårdar i Gaiole, belägna på 350 – 400 meters höjd. Vinet lagras på ståltank.

Livet Goda
04 augusti, 2020

Här kommer ett vin som imponerar på oss. Vinet har en mycket fin framtoning där smaken av dess friska örtighet återfinns på höjden. Vinet har en lätt touch av smaken från hallon. Avslutet präglas av vaniljtoner. Vinet karaktäriseras genomgående av en sötare körsbärston, mycket trevligt. Vi väljer att temperera vinet till 17 grader. Ett gradantal vi anser vinet får blomma ut ordentligt vid med sin smakpalett. Vinet passar utmärkt nu i sensommaren och hösten där du med fördel kombinerar vinet med charkbrickan eller tillsammans med rätter där du har lamm i fokuset! Mycket trevligt som vi tror kommer passa riktigt bra in i höst att placera på just din middagsbjudning! Xperhotelsandtable tilldelar vinet 10X av 10X

Xperhotelsandtable
14 augusti, 2020

2700. 2018 Chianti del Barone Ricasoli. Toscana, Italien. 95:- Barone Ricasoli har tillverkat vin i Toscana i 32 generationer! Företaget startade 1141 och frågan är om det finns något annat vinföretag i världen som kan matcha det? De lägger ner mycket tid, kraft och pengar på sitt hållbarhetsarbete och det här instegsvinet är numera ekologiskt certifierat och tappat på en lättviktsflaska. Druvan är Italiens viktigaste, sangiovese ("Jupiters blod"). Ett utmärkt vardagsvin till en italiensk buffé eller till fläsk och lammkött.

BORÅS TIDNING- BENGT I JOHANSSON
04 september, 2020

2700 2019 Chianti del Barone Ricasoli Biologico. Chianti DOCG. 95 kronor 89 poäng (+++) Ung, friskt vin med körsbär, plommon, viol, vildhallon, granatäpple och rönnbär. Bra lång eftersmak med fin syra och koncentration. KLOCKRENT! Drick 20-22.

Christian Stojkovic - Dina Viner Professional
22 september, 2020

Det här är inget nytt vin och långt ifrån en ny producent. Familjen Ricasoli har sysslat med vin i över 900 år i Chianti, Toscana. De senaste 20 åren har de däremot haft ett nytt mål, att jobba långsiktigt, hållbart och framför allt ekologiskt. Jag vet inte om det är just tack vare den ekologiska certifieringen - som detta vin precis har fått i och med årgång 2019 - men nog känns det lite vassare? Frukten är så där härligt rödskimrande, tanninerna biter till lite lätt och kallar på mat, örterna väcker trösten ännu mer och syrorna sätter igång aptiten. Krångla inte till det. Det gör man sällan i det italienska köket. Bra råvaror och mycket kärlek betyder allt. Chianti del Barone blir prima till en bit parmesan, några oliver och fänkålssalami, caprese, en frasig bruschetta eller köttbullar med rosmarin som puttrat i tomatsås. Baronen väntar på dig i drygt 50 butiker.

Nya Wermlands-Tidningen - Sofia Ander
02 oktober, 2020

KALAS-CHIANTI! Ricasoli chianti, nr 2700, 95 kronor. Finfin chianti med skön brukskaraktär och härlig toskansk parfym till fyndpris. Frisk profil med sedvanliga körsbär samt örter och röda bär. Lyfter vilken capricciosa eller köttfärssås som helst.

Aftonbladet Söndag - Tommy Gunnarsson
10 januari, 2021