Colledilá

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico Gran Selezione

649 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 58259

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Ett kryddigt vin med tydlig fruktighet och druvtypiska inslag av körsbär och mineralitet. Välintegrerade tanniner och pigg syra ger en lång eftersmak med florala toner av rosor och viol som vävs ihop med vaniljiga fat.

Tillverkning

Jäsningen ägde rum i ståltankar, vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt.

Lagring

Vinerna drogs sedan över 500 liter stora franska ekfat, cirka 30 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 22 månader.

Passar till

Det här är ett underbart ungdomligt vin som vinner komplexitet på att luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

Recensioner

Detta vin släpptes för första gången i årgång 2007, och det har haft en imponerande utveckling. Här i 2019 ligger en mogen, mörknyanserad blommig och salvipenslad körsbär, hallon och cassisfrukt, med en gripande limestone i det mineraliska som ger ryggrad, ljusa citrusgardiner och ett elegant slipat tannindriv. Vackra lager och en superb terroirkänsla. Mycket tilltalande idag, liksom i sitt mer kommande mogna stadie de kommande 10-12 åren, och lite till. Skörd 4 oktober 2019. Buteljerades 8 mars 2022.

Livets Goda, Anders Enquist
14 oktober, 2022