Colledilà

  • 2013
  • Barone Ricasoli
  • Italien, Toscana

349 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 92179

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 1,8 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Vinet är ungt och intensivt med en djup solmogen körsbärsfruktighet som bjuder på en stor finess med komplexa nyanser av cypress, pinje och fin cigarrtobak. Smaken är medelfyllig, också den ung och primärfruktig med en uppfriskande syra, tydlig men fin tanninstruktur och elegans med en liten cedernyans från ekfaten. Det här är en utmärkt och seriös Chianti Classico.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 16-18 dagar lång skalkontakt. Vinerna dras sedan över till 225 och 500 liter stora franska ekfat, cirka 40 procent nya, för malolaktisk jäsning och lagring under 21 månader.

Passar till

Det här är ett underbart ungdomligt vin som vinner komplexitet på att luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

Information

Man gjorde bara 9 000 flaskor av det här vinet!