Colomé Estate Malbec

  • 2017
  • Bodega Colomé
  • Argentina, Salta

189 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 95237

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Restsocker 2,7 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Smakrikt, nyanserat och elegant vin med toner av mörka körsbär, viol, björnbär, färska örter, kryddor och fat

Tillverkning

Lång skalmaceration och alkoholjäsning

Lagring

Vinet är lagrat 15 månader i franska ekfat

Passar till

Grillat nötkött, örtkryddade lammracks med tillbehör som chimchurri, grillade grönsaker, potatisgratäng, sötpotatis, ugnsrostade rotsaker och stekt svamp. Passar även väldigt bra med hårdostar

Information

Bodega Colomé grundades 1831 och är den äldsta vingården i Argentina som fortfarande är i bruk. Vinmakare är Thibaut Delmotte, med rötter i Bourgogne. Man odlar enligt biodynamiska principer. Bodega Colomé och vingården Altura Maxima är världens högst belägna vineri och vingård. Odlingen på hög höjd resulterar i högre UV-strålning och tjockare druvskal. Druvorna till detta vin kommer från fyra vingårdar på hög höjd. La Brava belägen på 1750 m.ö.h. Colomé på 2300 m.ö.h., El Arenal på 2600 m.ö.h. samt Altura Maxima på 3111 m.ö.h.

Recensioner

Colomé ligger i Salta i norra Argentina med några av världens högst belägna vingårdar på mellan 1700 och över 3000 meters höjd, i sig ett unikum. En skön blandning av mörka bär som björn-, körs-, svarta vin- och hallon plus toner av kryddor som viol och muskot. Riktigt elegant och fräsch för att vara malbec med fint slipade tanniner. God idag med några timmars luft och en investering för källaren med minst tio års lagring framför sig. Mixed grill – eller asado som di säger hemma i Salta passar bra.

Johan Edström - Vinbanken
10 juli, 2020

Mörk frukt med ceder och bergsmineraler på toppen. Lite lacknafta och ofog men ändå så pass intressant och harmoniskt att det förtjänar sin plats i rampljuset. Regionen Salta har ju onekligen fina förutsättningar för viner med svala anslag och här jobbar man biodynamiskt och proggressivt vilket känns kittlande på fler sätt än just under näsan.

Vinklubben - Jesper Wictor
07 juli, 2020