Corton Renardes Grand cru

  • 2015
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

1 359 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LU8601

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Röda viner

Tillverkning

Tack vare en ymnig men inte alltför varm morgonsol och lite mindre kvällssol är vingårdarna här några av de svalare för röda viner på Cortonkullen, vilket bidrar till viner med stor fräschör och finess. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras. Man har köpt vinet i 228 liter stora ekfat direkt efter jäsningen, som har skett med delvis hela druvklasar i små öppna tankar.

Lagring

Vinet har sedan mognat hos Lucien Le Moine i deras i svala källare under cirka 20 månader, vilket är mycket längre än vad en genomsnittlig röd bourgogne lagras. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Passar till

Maträtterna bör vara eleganta snarare än kraftiga, gärna av ljust kött eller fågel med klassisk tillagning med tillbehör av rödvinssås, en ljus Dijonsenapssås eller motsvarande ljus sås med smörstekt svamp. Viktigt är att undvika söta tillbehör, men väl smaksatta rotsaker fungerar utmärkt. Röd bourgogne matchar också många fiskrätter, särskilt stekt eller grillad frisk, och givetvis också vegetariska rätter med rotsaker, svamp och bönor. Bland ostar är det framför allt krämiga och milda komjölkostar samt hårdostar som fungera bäst. Servera vinet vid 16 grader i glas med vid kupa. Vinet kan drickas ungt eller lagras i 10-15 år för större nyansrikedom och lenare textur.

Information

Totalt sett finns det 27 600 hektar vingård i Bourgogne, 44 byar har rätt till status som villages, 640 enskilda vingårdar klassificeras som premier cru och 33 vingårdar i Chablis, Côte de Nuits och Côte de Beaune har statusen grand cru. Corton är en av de mest kända av alla grand crus, inte konstigt med tanke på att de är den överlägset största av alla grand crus, cirka 260 hektar totalt sett, att Corton finns i olika vingårdslägen och dessutom både kan vara vit och röd. Byn Aloxe-Corton har inte bara lånat sitt namn från vingården, här ligger också omkring 147 hektar av denna grand cru fördelat över vingårdarna Le Charlemagne som ger det vita Corton-Charlemagne, Les Languettes, Les Pougets och Le Corton där man både gör vitt och rött vin, samt ett flertal vingårdar för rött vin där Perrières, Grèves och Bressandes samt just denna Les Renards är de mest kända. Den har ett högt östligt läge i byns norra del, intill Bressandes en bit ovanför byn Ladoix-Serrigny.