Don Amerigo Syrah Gran Reserva

  • 2017
  • Viña Mayu
  • Chile, Elqui Valley, Coquimbo

139 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 4662

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 5,1 g/l

Restsocker 2,5 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Vinet har en mörk och tät färg, en medelstor och intensivt fruktig doft i mörk och kryddig druvtypisk stil, med fina toner av björnbär och svarta körsbär med nyanser av lagerblad, färska örter och svart- och vitpeppar och med en snyggt integrerad mockaton av ekfaten. Smaken är medelfyllig, rikt fruktig och även den lätt kryddig med tydliga men väl mogna tanniner, en god syra och en kvardröjande elegant eftersmak.

Tillverkning

Druvorna vinifierades vid låg temperatur för att behålla dess exceptionella smak och doft.

Lagring

Vinet har lagrats på fat i 6 månader.

Passar till

Smakrika unga röda viner som det här vinner på att luftas i karaff i cirka 30 minuter innan det dricks. Temperera det gärna till 18-20 grader och servera det i glas med stor kupa – då kommer vinets rika doft allra bäst till sin rätt. Maten bör vara medelkraftig, allra bäst är att möta upp vinet med smakrikare fågel-, kött- och vilträtter med mörk fond och gärna någon krämig textur för att fånga upp och runda av vinets unga struktur.

Information

Mayu är ett forntida inka-namn för Milky Way (Vintergatan) som bokstavligen betyder "flod av stjärnor".

Recensioner

Mer än prisvärt.

Magnus Waern, Allt om Mat
20 november, 2018

Här var det syrah! Svart- och vitpeppar, skogsbär, körsbär, lagerblad och färska örter. Välgjort och fruktigt från Chile.

Sofia Ander, nya wermlands tidningen
29 november, 2018

Det här är ett härligt vin som är som en ”fruktbomb”! Doften är ren och stor med svartvinbärssaft i en koncentrerad styrka med lakritsbåtar. Smaken är ganska fyllig med godis av lakrits och hallon.

Ann Svensson
20 januari, 2019

Överraskande avrundat syrahvin för sin ålder. Uppvaktar smaklökarna med en delikat rostad fatkaraktär tillsammans med mogna bär och körsbär i lättsvald harmoni. Passar bra till mörka kötträtter, gärna grillat.

Sune Liljevall, mittmedia
16 januari, 2019