Echezeaux Grand Cru

  • 2013
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

1 825 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LM9701

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,9 g/l

Restsocker 0,8 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,0 %

Röda viner

Tillverkning

Man har köpt vinet i 228 liter stora ekfat direkt efter jäsningen, som har skett med delvis hela druvklasar i små öppna tankar.

Lagring

Vinet har sedan mognat hos Lucien Le Moine i deras i svala källare under cirka 20 månader, vilket är mycket längre än vad en genomsnittlig röd bourgogne lagras. Detta för att vinet ska utveckla större komplexitet och även kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras. Man gör normalt sett bara tre eller fyra fat om året av det här vinet, således 900 eller 1 200 flaskor.

Passar till

Maträtterna bör vara eleganta snarare än kraftiga, gärna av ljust kött eller fågel med klassisk tillagning med tillbehör av rödvinssås, en ljus Dijonsenapssås eller motsvarande ljus sås med smörstekt svamp. Viktigt är att undvika söta tillbehör, men väl smaksatta rotsaker fungerar utmärkt. Röd bourgogne matchar också många fiskrätter, särskilt stekt eller grillad frisk, och givetvis också vegetariska rätter med rotsaker, svamp och bönor. Bland ostar är det framför allt krämiga och milda komjölkostar samt hårdostar som fungera bäst. Servera vinet vid 16 grader i glas med vid kupa, gärna luftat i karaff en liten stund så att dofterna hinner blomma ut. Det är ett vin som bör luftas i karaff om det dricks ungt, men det vinner komplexitet efter ett par års flasklagring

Information

Totalt sett finns det 27 600 hektar vingård i Bourgogne, 44 byar har rätt till status som villages, 640 enskilda vingårdar klassificeras som premier cru och 33 vingårdar i Chablis, Côte de Nuits och Côte de Beaune har statusen grand cru. Flera av byarna i Côte de Nuits och Côte de Beaune har vingårdar med klassificering grand cru och har därför vunnit ett starkt rykte. En av minst kända byarna är Flagey-Echézeaux. Själva byn ligger en bit bort från landsvägen och sluttningen med vingårdar i centrala Côte de Nuits, men dess vingårdar ligger precis emellan den historiska vingården Clos de Vougeot och byn Vosne-Romanée, till vilken den här byns vingårdar faktiskt räknas in. Men ovanför den historiska muromgärdade vingården Clos de Vougeot ligger två grand crus, den 37.69 hektar stora Echézeaux, som består av flera vingårdslägen med olika egenskaper som reser sig på både flackt land och bitvis brantare sluttningar, och den 9.14 hektar stora Grands Echézeaux som ligger alldeles ovanför den muromgärdade Clos de Vougeot. Av de två grand crus, har Grands Echézeaux det bättre ryktet. Vinet från Lucien le Moine har en fyllig fruktighet, en god struktur av både mineral och tanniner och fin syra som skänker vinet en utsökt finess.