Falernia Muscat

  • 2021
  • Viña Falernia
  • Chile, Elqui Valley, Coquimbo

49 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2572

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Vegan

Karaktär

Friskt och fruktigt, blommigt vin med lång eftersmak och toner av apelsinblom, päron, lime och stråk av fläder och citrusskal.

Tillverkning

Vinet är jäst och sedan lagrat på jästfällningen under fyra månader i rostfria ståltankar.

Passar till

Vinet passar ypperligt till asiatisk mat med lime och koriander, pokébol, fishtacos, dumplings, fräscha sallader eller som sällskapsdryck.

Information

Elqui Valley är förutom vinodlingarna känt för sin klara himmel och bristen på ljusföroreningar, perfekta förutsättningar för Cerro Tololo observatoriet som är ett av världens främsta.

Recensioner

Ett sommarvin i dess rätta bemärkelse! Tilltalande sötfruktighet, det här är som att läppja en flörtig fruktsallad av gula äpplen, mogen persika, carambola, honungsmelon med inslag av fläder, äppelblom och en skvätt lime.

Elin Börjesson, Amalia
17 maj, 2022

I norra Chile pinar den kalla Humbolt-strömmen kusten och gör att Elquiedalen har den längsta vegetationsperiod jag mött i vinets värld. Resultatet är som med våra svenska frilandsjordgubbar: en högre smakkoncentration än i söderns soliga kli-mat. Lägg därtill den aromatiska muskat-druvan och du får ett vin med stor, blom-mig karaktär som initialt upplevs ha en dis-kret sötma, men ändå är absolut torr. En kul och personlig smakupplevelse som smakar utmärkt som drink och dryck med charkuterier, oliver och milda ostar.

Bengt-Göran Kronstam
05 maj, 2022

Spännande vin. På höjden bjuds du på tydlig smak av päron. Vinet bottnar i smaken av lime och toner av apelsin. Avslutet är något rundare och har smaken av persika. Vinet är friskt och blommigt i sin karaktär….Mycket gott sällskapsvin!

xperhotelsandtable.se
11 april, 2022

Torr, lätt med en sötmogen hint av persika, smak av äpplen, mogen citrus, lime. Lägg till en tydlig beska och en kryddig underton som av vitpeppar. Trevligt blommig.

Elke Jung, vinbanken.se
28 februari, 2022

Falernia visar upp muskatdruvans blomaromatik tillsammans med gulfruktiga inslag, kvitten och litchie i en fräsch stil som undviker det parfymaktiga. Smaken är rättfram och med viss kittlande syra som skänker fräschör, diskret rondör och ett gulfruktigt anslag med skalbeska citrusfrukter i avslutet.

LivetsGoda.se
28 februari, 2022

Prisvärd! Floral och honungstonad. Dessutom gott om mogna päron och lite persika.

Allt om Vin
23 februari, 2022