Jolie Fleur Sauvignon Blanc

  • 2018
  • Jolie Fleur
  • Frankrike, Loire

129 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2091

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 7,1 g/l

Restsocker 1,9 g/l

Förslutning Skruvkork

Alkoholhalt 12,5 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Karaktär

Det här vinet har en skolboksmässig druvsortskaraktär. Doften är medelstor, absolut ren och intensiv med en frisk och aromatisk fruktighet med inslag av citron, lime, krusbär, vita vinbär, vinbärsblad och passionsfrukt. Smaken är lätt till medelfyllig, lika aromatisk och elegant med en frisk syra och fin mineralton.

Tillverkning

Det här vinet kommer från totalt 115 hektar vingårdar, som till 47 hektar är planterade med Sauvignon Blanc. Druvorna pressas långsamt vid låg temperatur så att musten vinner lite aromrikedom ur skalen, varefter musten sätts att sedimenteras över natten. Den klara musten jäses sedan vid låg temperatur i rostfria ståltankar och tankar av cement. Därefter lagras vinet ett par månader i tankarna innan vinet buteljeras ungt och fräscht.

Passar till

Tack vare fräschören är det är ett utmärkt sällskapsvin och uppfriskande aperitif. Det kan också serveras till lättare rätter av grönsaker (gärna sparris) och fisk, då helst med syrafriska vitvinssåser med citrus och eller smaksättning med färska örter, alternativt kalla såser av crème fraiche med motsvarande smaksättning. Drick det gärna till vitvinskokta musslor, klassisk ceviche, carpaccio på fisk, sallader med olivolja och citronfrisk dressing och till färska getostar. De bör serveras sval, gärna kring 8-10 grader. Det vinner inte på att lagras, drick det ungt när det är som blommigast.