Letargo Rioja Blanco

  • 2019
  • Bodegas d. Mateos
  • Spanien, Rioja

89 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2533

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,5 %

Vita torra viner

Karaktär

Krispigt, friskt och fruktigt med toner av citrus, persika, nektarin, gröna äpplen, örter och mineral.

Tillverkning

Vinet är jäst och lagrat i rostfria ståltankar

Passar till

Alla typer av tapas, fisk och skaldjur, sallader samt wok- och risrätter.

Information

Snittåldern för vinrankorna är 45 år, de äldsta vinrankorna är över 70 år gamla. Tempranillo Blanco är en vit druvsort som uppstått genom naturlig mutation av den blå druvsorten Tempranillo. Sedan 2007 är druvsorten godkänd av Consejo Regulador Rioja.

Recensioner

Kvalitetsbetyg: 7/10 Fyrbetyg: 5 Säg Rioja, och man tänker omedelbart på mogna, röda viner. Men här görs också en liten del vita viner, som detta matvänliga med brett anslag. Här finns mogna gula päron, personligt blommiga toner och ett kryddigt slut. Gott till grillat kycklingspett.

Marie Oskarsson- Göteborgs posten
01 juni, 2020

Ungdomlig och alert doft. Vita vinbär, citrus, päron och örter. Torrt och syrligt på viura och tempranillo blanco – somrig vit Rioja till rimligt pris.

Pär Strömberg- Wine Table
01 juni, 2020

Torr, lätt/medelfyllig, friskgrön fruktsmak av äpple och päron. Mogen citrus. Omdöme: Trevligt vardagsvin. Betyg: 3+

Vinbanken
02 juni, 2020

Xperhotelsandtable rekommenderar vinet med följande ord: Spännande vin med en bredd och djup gällande uttryck och smak. Vi upplever vinet friskt och fruktigt. Här tycker vi smaken domineras av gröna äpplen och på höjden återfinns sötma från honungsmelon. Avslutet är fyllt av citrustoner. Elegant! Vi rekommenderar Er att temperera vinet till 9 grader. Ett gradantal som vi anser passar vinets smakpalett. Vi provar vinet till grillade grönsaker och tycker vinets sötma ger fin känsla tillsammans med ex grillad paprika och sparris. Xperhotelsandtable tilldelar vinet 8X av 10X

xperhotelsandtable
10 juni, 2020

Omdöme: Lättgillat lite tutti frutti-aromatiskt vitt riojavin som förutom blandad frukt även bjuder på toner av päron och mogen citrus på arompaletten. Vinet har gjorts på en mix av den gröna viuradruvan och den lite ovanliga tempranillo blanco som uppstått genom en spontan mutation från röda tempranillo. Bara en sån sak. Klart trevlig lättsvald bekantskap som fungerar fint till den lättare sommarmaten.

Sune Liljevall - Vestmanlands Läns Tidning
11 juni, 2020

Med ett trevlig syrligt avslut 2019 Letargo Rioja Blanco, Rioja, Spanien, nr 2533, 89 kr Fräscht vitt vin med stråk av persikor, citrusskal och med ett trevligt, syrligt avslut. Fint till grillade räkor på vitlöksbröd

Ulrika Fürstenhoff - Kvällsposten
11 juni, 2020

Letargo Rioja Blanco 2019 (nr 2533. 89 kr) Nyhet i det fasta sortimentet sedan 1 juni. Fruktig mix på 75 procent viura och resten tempranillo blanco. Passionsfrukt, päron och pigga syror i glaset syror.

Sofia Ander - Mariestads Tidningen
05 augusti, 2020

Bodegas d. Mateos, Rioja Spanien, 89 kr Druvor: Viura, tempranillo blanco Torr, medelfyllig. Friskgrön smak, inslag av äpple och päron. Mogen citrus. Omdöme: Trevligt vardagsvin.

Vinbanken - Elke Jung
06 augusti, 2020

2019 Letargo Rioja Blanco, Spanien, nr 2533, 89 kr Fräscht och syrligt med stråk av persikor, citrus och melon. Modern vit rioja i pigg stil. Passar till exempelvis en getost-sallad med rostade mandlar.

Gunilla Hultgren Karell - Expressen Allt om Vin
09 oktober, 2020

Letargo Rioja blanco, lite lättare och utan toner från fat. Det här är en riktig spansk fruktstund som bara är att låta sig charmas och förföras av. Vi hittar inslag av gula äpplen, honungsmelon, päron, persika och vita vingummin, allt i en smakfull lager på lager-upplevelse. Vinet är lekfullt men samtidigt seriöst - det friska avslutet domineras av ett aptitretande citronbett och en hint av örter. Jag tycker det här vinet ropar efter skaldjur. Så får det bli. Tänker mig att ett räkspett som får ett hastigt besök på grillen blir fint till. Pensla räkorna med olivolja, salta och peppra lätt. När de fått bara en smula färg är de färdiga och då kan du droppa lite citron över. Ha en aioli och lite gott bröd redo - muy bien!

Aftonbladet Söndag- Tommy Gunnarsson
16 augusti, 2020

Utmärkt allround-vin till kräftskivan2019 Letargo Rioja Blanco, Spanien, nr 2533, 89 kr Fräscht med stråk av persikor, citrusskal och med ett trevligt, syrligt avslut. Passar utmärkt som allroundvin på kräftskivan.

Gunilla Hultgren Karell- GT
11 september, 2020

Vitt, nytt fyndvin från Rioja 2533. 2019 Letargo Rioja Blanco. Rioja, Spanien. 89:- I juni i år togs det här vinet in i Bolagets fasta sortiment. Rioja är mest känt för sina röda viner, men där tillverkas också en mindre del vita viner, huvudsakligen gjorda på druvan viura, en druva som i det här vinet har fått sällskap av 25 % tempranillo blanco. Den senare druvan är en naturlig mutation av den röda riojadruvan tempranillo. Ett utmärkt gott vin till fisk- och skaldjurstapas liksom till grillade grönsaker eller grillad fisk.

Bengt I Johansson - Borås Tidningen Plus
11 september, 2020

Modern vit rioja i pigg stil. Fräscht och syrligt med drag av persikor, citrus och melon. Till exempelvis vitlöksfrästa räkor med persilja och citron på grillat surdegsbröd. Betyg: 4 av 5

Allt om Vin- Gunilla Hultgren Karell
06 januari, 2021