Letargo Rioja Blanco

  • 2020
  • Bodegas d. Mateos
  • Spanien, Rioja

89 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2533

Sortiment Systembolagets fasta

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 12,5 %

Vita torra viner

Lättare glasflaska

Karaktär

Krispigt, friskt och fruktigt med toner av citrus, persika, nektarin, gröna äpplen, örter och mineral.

Tillverkning

Vinet är jäst och lagrat i rostfria ståltankar

Passar till

Alla typer av tapas, fisk och skaldjur, sallader samt wok- och risrätter.

Information

Snittåldern för vinrankorna är 45 år, de äldsta vinrankorna är över 70 år gamla. Tempranillo Blanco är en vit druvsort som uppstått genom naturlig mutation av den blå druvsorten Tempranillo. Sedan 2007 är druvsorten godkänd av Consejo Regulador Rioja.

Recensioner

Säg Rioja, och man tänker omedelbart på mogna, röda viner. Men här görs också en liten del vita viner, som detta matvänliga med brett anslag. Här finns mogna gula päron, personligt blommiga toner och ett kryddigt slut. Gott till grillat kycklingspett.

Marie Oskarsson- Göteborgs posten
01 juni, 2020

Letargo Rioja blanco, lite lättare och utan toner från fat. Det här är en riktig spansk fruktstund som bara är att låta sig charmas och förföras av. Vi hittar inslag av gula äpplen, honungsmelon, päron, persika och vita vingummin, allt i en smakfull lager på lager-upplevelse. Vinet är lekfullt men samtidigt seriöst - det friska avslutet domineras av ett aptitretande citronbett och en hint av örter. Jag tycker det här vinet ropar efter skaldjur. Så får det bli. Tänker mig att ett räkspett som får ett hastigt besök på grillen blir fint till. Pensla räkorna med olivolja, salta och peppra lätt. När de fått bara en smula färg är de färdiga och då kan du droppa lite citron över. Ha en aioli och lite gott bröd redo - muy bien!

Aftonbladet Söndag- Tommy Gunnarsson
16 augusti, 2020

Modernvit rioja i pigg stil. Fräscht och syrligt med drag av persikor, citrus och melon. Gott till en sallad med manchegoost toppad med rostade mandlar

Sundsvalls Tidning - Gunilla Hultgren Karell
10 juni, 2021