Marsala Superiore Dolce

  • 2018
  • Cantine Florio
  • Italien, Sicilien

139 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 8403

Sortiment Systembolagets fasta

Restsocker 115 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 18,0 %

Starkvin

Karaktär

Knäckig och nötig smak med inslag av dadlar, marsipan, valnötter, pomerans, apelsinskal, äpple, honung och bränt socker.

Tillverkning

När druvorna når full mognad så pressas det och extraheras med druvskalen. Jäsningen sker under kontrollerad temperatur för att bibehålla en del av tanninerna och för att uppnå bästa resultat när destillatet tillsätts.

Lagring

Vinet har lagrats över 30 månader på gamla ekfat

Passar till

Olika desserter så som glass, tårtor, choklad, tiramisu och ostar men funkar även utmärkt att dricka som aperitif eller till svampsoppan.

Information

Marsalavinet är uppkallat efter hamnstaden med samma namn som ligger i provinsen Trapani på västra Sicilien. Marsalavinet kom till i slutet av 1700-talet, då man hällde druvsprit i det lokala vinet för att det skulle tåla de långa sjöresorna till bland annat Storbritannien

Recensioner

Söta viner – drycken som alla älskar men aldrig köper. Florio Marsala Superiore Dolce 2016, nr 8403. 119 kr. Fast sortiment som finns i 100 butiker. Halvflaskan blir din för 72 kronor. En Superiore lagras i två år på fat. Marsala klingar kanske rätt simpelt. Just ja, det där vinet man häller i en tiramisu. Eller så gör kan inte det. Utan dricker det till krämiga ostar, gärna getost och även såna med lite mögel i. Söta viner - drycken som alla älskar men aldrig köper. Inte så sött som man kan tro. Här finns härliga toner av rostade mandlar, dadlar, svarta fikon och fin sälta i slutet. Utmärkt till mjuk pepparkaka, desserter med apelsin, saffranspannkaka, knäck och för all del i en tiramisu.

DinVinguide - Sofia Ander
03 december, 2020