Maxale Appassimento

  • 2016
  • Orion Wines
  • Italien, Apulien

99 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 74475

Sortiment Systembolagets beställning

Totalsyra 6 g/l

Restsocker 12 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Doften är stor och intensiv i rik och djup stil med en sötaktigt koncentrerad fruktighet med drag av mörka bär och plommon, dessutom med en liten ton av choklad från ekfaten. Smaken är fyllig, rikt fruktig och djup med avrundad strävhet, en liten ekfatskaraktär och en lång och generös eftersmak.

Tillverkning

Vinet framställs av delvis torkade druvor som jäses tillsammans med ett vin av Primitivo, enligt den metod man använder i Valpolicella för ripassovinerna. Därefter jäses musten vid 25-27 grader i ståltankar under 8-10 dagar och regelbunden överpumpning.

Lagring

Efter malolaktisk jäsning dras vinet över till äldre 225 liter stora franska och amerikanska ekfat för lagring under 8 månader.

Passar till

Det här är det perfekta grillvinet, det klarar av både smakrika rätter, rökta nyanser, viss kryddhetta och något sötaktiga tillbehör. Servera det också till tilltugg som ostar, charkuterier och oliver, samt till allehanda pasta- och risrätter och de flesta fågel-, lamm- och kötträtter i största allmänhet. Det passar också till vegetariska rätter med inslag av bönor, rostade rotsaker och stekt svamp. Servera det vid cirka 16-18 grader och slå gärna upp vinet i karaff för en lätt luftning.