Meursault 1er Cru Genevrières

  • 2015
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

1 149 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LU0601

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,9 g/l

Restsocker 0,8 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Vita torra viner

Karaktär

Vinet härifrån får en djup och lite fetare, stenfruktliknande karaktär som är typiskt för byn Meursault och en fint kalkrik mineralitet som ger komplexitet och liv. ”Det här är min riesling, det är ett vin som får mycket av allt, både frukt, kropp och syra”, menar Mounir Saoma.

Tillverkning

Man köper vinet helt nyjäst i 228 liter stora ekfat och direkt därefter flyttas faten till den svala källaren hos Lucien Le Moine för en långsam malolaktisk jäsning och därefter lagring på den smakberikande jästfällningen.

Lagring

Vinet lagras något längre än vad som idag är normalt i Bourgogne, i regel omkring 18 månader, för att det ska vinna komplexitet och kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Passar till

Vit bourgogne av kvalitet bör serveras något mer tempererad än många andra viner, gärna vid cirka 12 grader, för att kropp och komplexitet ska blomma ut. För bästa upplevelse bör vinet också luftas i karaff en halvtimma eller så och gärna serveras i ett glas med vid kupa. Det är ett perfekt vin till klassiska fisk- och skaldjursrätter med eleganta och gärna syrafriska vitvinssåser och smörsåser. Ljust kött som kyckling, kalv och kalvbräss med ljusa såser är också utmärkta sällskap, liksom lagrade hårda ostar och de i Bourgogne uppskattade mjuka komjölkostarna. Ett glas vit bourgogne är också alltid ett utsökt sällskapsvin. Det kan lagras ett par år, men är allra mest nyanserat och elegant inom fem till sex år från årgången.

Information

Totalt sett finns det 27 600 hektar vingård i Bourgogne, 44 byar har rätt till status som villages, 640 enskilda vingårdar klassificeras som premier cru och 33 vingårdar i Chablis, Côte de Nuits och Côte de Beaune har statusen grand cru. Meursault är med 439 hektar vingård en av de största byarna i Bourgogne, tillika en av de mest kända. Vinerna härifrån har i flera århundraden hyllats för sin utsökta rikedom och därmed är de både eftertraktade och högt prissatta. Man har inga grand crus, däribland ett antal premier crus om totalt 134 hektar med den 16.48 hektar stora Genevrières som en av de bästa. Den ligger i den södra delen av byn och delas in i den flackare delen Genevrières Dessous och den på den lägre sluttningen belägna Genevrières Dessus.