Antiche Terre Mezzo Monte Ripasso

  • 2019
  • Antiche Terre Venete
  • Italien, Veneto

135 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 70705

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,9 g/l

Restsocker 7 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Ekologiskt

Vegan

Karaktär

Mezzo Monte Ripasso är ett ekologiskt generöst vin med kryddiga toner, körsbärsfrukt och choklad med örtig ton. Smaken ger ifrån sig en lätt sötma med en elegant kryddig ton.

Tillverkning

Vinet fick först jäsa och macerera tillsammans med skalresterna i ståltankar vid 25°C i ca 8 dagar. Efter avslutad jäsning lagrades vinet i ståltankar fram till slutet av december då det fick jäsa en andra gång tillsammans med skalresterna från Antiche Terre Amarone Mezzo Monte i cirka 10 dagar.

Lagring

Vinet har lagrats i 6 månader på franska 225L ekfat.

Passar till

Som all ripasso är det här ett väldigt användbart vin. Det passar lika bra till charkuterier av olika slag, till både milda och lagrade ostar och till de flesta typer av pastarätter med allt från tomatsåser till köttsåser och raguer eller till svampbaserade rätter. Det fungerar också bra till grillad fisk och grillat kött med tillbehör av rotsaker eller grillad tomat. Vill man servera det till ostar, välj gärna lite lagrade hårdostar eller fårostar. Servera vinet svalt vid cirka 16-18 grader. Det är inget vin man behöver lagra, det här dricker man genast.