Pouilly-Fuissé "Solutré"

  • 2018
  • Domaine Auvigue
  • Frankrike, Bourgogne, Maconnais

279 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 95605

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Vita torra viner

Karaktär

Smakrikt, nyanserat och friskt med fatkaraktär och toner av gula äpplen, gula plommon, citrus, mineral, smör och örter. Lång eftersmak.

Tillverkning

Efter varsam pressning och klarning är 10% av vinet är jäst och lagrat på jästen i 1-3 år gamla ekfat. Resterande andel är jäst och lagrat i rostfria ståltankar på jästen med regelbunden battonage.

Lagring

10% av vinet är jäst och lagrat på jästen i 1-3 år gamla ekfat med regelbunden battonage.

Passar till

Smakrika fisk- och skaldjursrätter gärna med smör- eller gräddsåser med citron, stekt kyckling, svamptoast, lagrad hårdost eller mjuka komjölkostar.

Information

Druvorna till vinet kommer från tre olika vingårdar i byn Solutré och odlas i Sydsluttning. Familjen Auvigue är etablerade som vinproducenter i Mâconnais sedan 1629. Familjen Auvigue äger idag totalt 6 hektar vingårdar inom Pouilly-Fuissé AOP, Mâcon AOP, Saint-Véran AOP, Bourgogne AOP. Man gör 45 olika viner och har varit en av pionjärerna med att vinifiera och buteljera varje unikt vingårdsläge för sig. De framställer sina viner på ett hållbart och småskaligt sätt med minimal påverkan, två av vingårdarna är eko-certifierade sedan mer än 20 år.

Recensioner

Domaine Auvigue, Pouilly-Fuissé Solutré 2018 (95605), 279 kr Fin klassisk bourgogne med härlig chardonnayfrukt och mycket fint integrerade ekfat. Komplex och god med citrus, höstäpplen och gula plommon, plus en mycket tilltalande ton från ekfaten. Fin ren frukt även i smaken, härlig syra och ren god rostad smak från en hel del nya fat utan att vara för mycket på något sätt. Väldigt bra i klassisk stil.

Vinbanken- Johan Edström
31 augusti, 2020

Domaine Auvigue Pouilly-Fuissé Solutré 2018, nr 95605. 279 kr. 1200 fl Smarriga droppar från Pouilly-Fuissé som vi serverar till helstekt kyckling med smörig sås och rostade hasselnötter. En ren njutning till de höga syrorna, citruskrispet, gula stenfrukten, energin och de intelligenta faten.

DinVinguide-Sofia Ander
01 september, 2020