Masseria Borgo dei Trulli

Masseria Borgo dei Trulli

Bakom Masseria Borgo dei Trulli står vinmakaren Alessandro Michelon och hans fru Elena Ciurletti.
Med parets bakgrund och långa erfarenhet med Orion Wines har de lärt känna Apulien och dess oerhörda potential.

Genom åren har Alessandro och Elena skapat starka band med många apulienbaserade odlare som delat deras syn på odling och hur man bäst arbetar i vingården. Mellan städerna Manduria, Sava och det joniska havet hittade paret den perfekta platsen och bestämde sig för att bygga ett eget vineri.

Trulli

Runt om i Italien finns masserior, stora gamla gårdar med flera stenhus. Dessa användes bland annat till ladugårdar, vinerier och olivoljepressning. I just denna del av Apulien, mellan vingårdar och olivlundar, kan man även hitta antika stenhus formade som hyttor. Dessa hus kallas Trulli, och det är därifrån Masseria Borgo dei Trulli fått sitt namn.

Alessandro och Elena hittade en gammal nedgången masseria i kommunen Maruggio, i hjärtat av Primitivo di Manduria. I samband med att de byggde sitt nya vineri, bestämdes det att masserian skulle rustas upp och integreras i vineriet.

        

Kvaliteten man får med druvor odlade på gamla vinstockar med lågt skördeuttag, tillsammans med områdets unika jordmån och mikroklimat är nyckeln.
Resultatet blir viner med stor personlighet och potential. 

Deras idé och filosofi är enklast möjliga, att genom ett noggrant och medvetet arbete skapa och förse marknaden med moderna och välsmakande viner genom att förena tradition, innovation och passion för vin, dessutom göra det till priser som är slagkraftiga på varje marknad.

Ursprunget

Apulien är sedan flera tusen år tillbaka en viktig region för jordbruk och vinet har också en flertusenårig historia här. Bland annat är det hemvist för ett flertal druvsorter av grekisk härkomst, men också för Primitivo som en gång kom från Kroatien och där hette Tribidrag.

Under 1990-talet blev den mer omtalad tack vare att vinerna från Apulien kom på modet i resten av Italien och på exportmarknader rund om i världen. Idag vet man också att Primitivo är samma druvsort som Zinfandel och här i Apulien odlas den på 11 000 hektar av regionens totalt 73 350 hektar stora vinareal.