Ricasoli

Ricasoli

Man kan tro att en producent som skriver 1141 som sitt grundande år skulle vara fast förankrad i sin historia, men för anrika Barone Ricasoli är utveckling och innovation två av de viktigaste ledorden, tillsammans med hög kvalitet såklart.
Allt började med att familjen Ricasoli köpte Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti för snart 900 år sedan och vinet blev en viktig del i det övriga jordbruket. Genom historien har Barone Ricasoli haft en betydande roll i utvecklingen av Chianti, men det stora kvalitetslyftet har kommit sedan Francesco Ricasoli tog över ansvaret 1994 och nu i 32:a rakt nedstigande led från grundaren driver familjeföretaget.

  
Idag hör man till de ledande vinfirmorna i Italien och med 250 hektar vingård i främst Chianti och Chianti Classico har man ett brett utbud av både klassiska och mer innovativa viner.

Sedan 1995 har firman varit en av de drivande krafterna bakom forskningen om kloner av druvan Sangiovese och kunde 2010 lansera ett exklusivt toppvin av de bästa klonerna av Sangiovese från en vingård man har ägt i alla tider.

Francesco Ricasoli är fortfarande företagets ledare och Carlo Ferini är dess vinmakare.

Toscana är med staden Florens och vindistrikt som Chianti Classico ett av Italiens mest historiska och välkända vindistrikt och det är idag den sjätte största vinregionen i Italien. Det är också en av de vackraste med sitt kuperade landskap, sina små pittoreska byar och böljande landskap och sitt härliga Medelhavsklimat.

Här finner man hjärtat för landets stolta druvsort Sangiovese, som täcker två tredjedelar av den stora vingårdsarealen och den återfinns i berömda viner som Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. 
Toscana hyser 11 DOCG och 41 DOC, det är med andra ord en enorm vinskatt som vilar här. Under 2000-talet har kustdistrikten Bolgheri och Maremma blivit omtalade.

Ricasolis hållbarhetsarbete

Biologisk mångfald och vatten

  • Tack vare omsorgsfull odling med respekt för landskapet och naturen har den biologiska mångfalden ökat sedan 1993. För att mildra de negativa effekterna av klimatpåverkan och värna om biologisk mångfald har Ricasoli aktivt odlat nya trädarter.
  • Innovativa tekniker gör det möjligt för dem att både skydda sina vattendrag och sina odlingar.
  • De har minimerat användandet av kemiska bekämpningsmedel mot skadliga insekter och använder inga ogräsmedel.

Cirkulärt system

  • För att minimera negativ miljöpåverkan använder Ricasoli återvunnet material i sin produktion. Allt organiskt material återvinns i ett fullt cirkulärt system.

 Samhällsutveckling

  • I mer än 32 generationer har familjen Ricasoli odlat vin med omtanke för det öppna landskapet i Toscana och sina anställda. Att värna om arvet till kommande generationer så man även i framtiden får njuta de fantastiska vinerna. Ricaoli är ett välbesökt turistresmål med sitt vackra slott, sin vinbutiken, restaurang och café.

Vita torra viner

Italien

Roséviner

Italien

Röda viner

Italien