Le Ville di Antanè

Le Ville di Antanè

I början av 1900-talet började Vittorio Sancassani odla vin i den vackra dalgången Valpolicella i Veneto. 

Ett sekel senare är det alltjämt en liten familjefirma, med idag 50 hektar stora vingårdar. Den av Luciano Sancassani, som på 2000-talet har konverterat vingårdarna till ekologiska, breddat vinportföljen och lyft firman till ett mycket gott renommé.
År 2015 invigde man sitt nya toppdesignade vineri, som drivs på ett fullständigt miljövänligt sätt med bland annat solceller som energikälla. 

Veneto är en långt över tusen år gammal vinregion i norra Italien som under 2000-talet har vuxit till att bli Italiens största vinområde. Nästan en femtedel av allt vin kommer numera härifrån och mycket tack vare det mousserande vinet Prosecco (25 procent av volymen) och Soave (14 procent) står vita viner för cirka 70 procent av allt vin. Veneto är ur kvalitetsstatus också en av landets viktigaste, mer än hälften av vinet har appellationsstatus och här finns hela 14 DOCG och 29 DOC. De mest kända av de röda vinerna är Amarone della Valpolicella och det lättare Valpolicella, men regionen bjuder på mycket mer än så.
Klimatet präglas av varma sommardagar med influenser från Adriatiska Havet, men också svalkande luft som drar ner från Alperna. Det är helt enkelt ett fantastiskt klimat för vinodling.

Viner från Ville di Antanè