Puligny-Montrachet Champ Canet

  • 2015
  • Lucien Le Moine
  • Frankrike, Bourgogne

999 kr

  • 750 ml
  • Art.nr LU6701

Sortiment Privatimport

Totalsyra 5,9 g/l

Restsocker 0,7 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,0 %

Vita torra viner

Tillverkning

Man köper vinet helt nyjäst i 228 liter stora ekfat och direkt därefter flyttas faten till den svala källaren hos Lucien Le Moine för en långsam malolaktisk jäsning och därefter lagring på den smakberikande jästfällningen.

Lagring

Vinet lagras något längre än vad som idag är normalt i Bourgogne, i regel omkring 18 månader, för att det ska vinna komplexitet och kunna buteljeras utan att klaras eller filtreras.

Passar till

Vit bourgogne av kvalitet bör serveras något mer tempererad än många andra viner, gärna vid cirka 12 grader, för att kropp och komplexitet ska blomma ut. För bästa upplevelse bör vinet också luftas i karaff en halvtimma eller så och gärna serveras i ett glas med vid kupa. Det är ett perfekt vin till klassiska fisk- och skaldjursrätter med eleganta och gärna syrafriska vitvinssåser och smörsåser. Ljust kött som kyckling, kalv och kalvbräss med ljusa såser är också utmärkta sällskap, liksom lagrade hårda ostar och de i Bourgogne uppskattade mjuka komjölkostarna. Ett glas vit bourgogne är också alltid ett utsökt sällskapsvin. Det kan lagras ett par år, men är allra mest nyanserat och elegant inom fem till sex år från årgången.