Rocca Guicciarda Riserva

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico

95 kr

  • 375 ml
  • Art.nr 2723

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,3 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor, frisk och elegant körsbärsfruktig med en fin ton av rostat kaffe och vanilj från ekfaten, dessutom med en lätt medelhavsörtig kryddighet. Smaken är medelfyllig, elegant fruktig och frisk med en god och välbalanserad struktur, lång och med en lätt rostad nyans av ekfaten.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort.

Lagring

Vinerna drogs sedan över till 500 liter stora franska ekfat och större botti (stora ekliggare som inte ger någon ekkaraktär) för malolaktisk jäsning och lagring under 21 månader.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, lamm, nötkött och även vilt, stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser. Lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Information

Våren 2019 startade med varma temperaturer som sedan avsvalnade under maj månad. Värmen återvände i juni och resten sommaren blev en torr och varm historia med temperaturer upp emot 35 grader, detta varvades med korta och intensiva regnskurar.