Rocca Guicciarda Riserva

  • 2018
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico

159 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2723

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,5 g/l

Restsocker 0,2 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor, frisk och elegant körsbärsfruktig med en fin ton av rostat kaffe och vanilj från ekfaten, dessutom med en lätt medelhavsörtig kryddighet. Smaken är medelfyllig, elegant fruktig och frisk med en god och välbalanserad struktur, lång och med en lätt rostad nyans av ekfaten.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 12-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort. Vinerna dras sedan över till 500 liter stora franska ekfat och större botti (stora ekliggare som inte ger någon ekkaraktär) för malolaktisk jäsning och lagring under 18 månader.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, lamm, nötkött och även vilt, stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser. Lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Recensioner

Väck Lady och Lufsen-romantiken med en flirtig sangiovese i mörkbärig och elegant kryddig stil.

Svenska Dagbladet - Linda Pérez
20 december, 2020

Vi har med 2018 en stark årgång av trotjänaren Rocca Guicciarda som visar upp en transparent körsbärsfruktighet, rosmarin- och lavendelvindar samt en mycket snygg och sansad fatkrydda. Smaken visar upp ett skönt fruktdriv med en hint av körsbärskärna som skänker kontrast till de lätt karamelliserade röda körsbären samtidigt som örtigheten är sådär charmigt italienskt markerad i vinet. Balanserad fatkaraktär, ungdomligt driv och redan idag väldigt lätt att gilla och ta till sig

Livets Goda
12 mars, 2021

Chianti där sangiovese förstärks av merlot och canaiolo. Resultatet? Körsbär, viol, plommon och rosmarinskvistar. Carbonara med rökigt sidfläsk tack.

SvD Perfect Guide - Sofia Ander
03 april, 2021