Rocca Guicciarda Riserva

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico

159 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 2723

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,3 g/l

Restsocker 0,2 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Vegan

Karaktär

Doften är medelstor, frisk och elegant körsbärsfruktig med en fin ton av rostat kaffe och vanilj från ekfaten, dessutom med en lätt medelhavsörtig kryddighet. Smaken är medelfyllig, elegant fruktig och frisk med en god och välbalanserad struktur, lång och med en lätt rostad nyans av ekfaten.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar, var druvsort för sig, vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt beroende på druvsort.

Lagring

Vinerna drogs sedan över till 500 liter stora franska ekfat och större botti (stora ekliggare som inte ger någon ekkaraktär) för malolaktisk jäsning och lagring under 21 månader.

Passar till

Chiantivinerna är perfekta till allehanda medelkraftiga och även smakrika rätter av fågel, lamm, nötkött och även vilt, stekt eller grillat, med rödvinssåser eller inte alltför söta tomatbaserade såser. Lägg gärna till ett tillbehör med krämig eller fet textur för att fånga upp och runda av strävheten. Såklart matchar det här vinet också pasta- och risrätter på samma smaktema. Undvik alltför söta eller kryddheta tillbehör. Servera vinet vid 18 grader och gärna i ett glas med medelstor till stor kupa.

Information

Våren 2019 startade med varma temperaturer som sedan avsvalnade under maj månad. Värmen återvände i juni och resten sommaren blev en torr och varm historia med temperaturer upp emot 35 grader, detta varvades med korta och intensiva regnskurar.

Recensioner

Jag häpnade när jag fick se Castello di Brolio första gången - familjen Ricasolis medeltida slott i Toscana. Sedan dess har jag sett upp till deras viner. Rocca Guicciarda är ett prisvärt mellanklassvin med allt du önskar av en sangiovese från Chianti Classico.

Svd, Mikael Mölstad
30 november, 2022

Sangiovese med 10% merlot i blenden och en årgång med både juicy generositet och stram stringens i samma harmoniska andetag. Fint plommon, viol och salvimörker i den mer rödmogna körsbär och vinbärsfruktigheten. Galestrobidraget i jordmånen ger fint limeljus liksom underskönt tannindriv och tobak och lavendel tar fin plats i de vegetala vindarna. Välspelande årgång.

Livets Goda, Anders Enquist
15 juli, 2022

FYND - Örtig och kryddig i stilen, också med lite solvarm jord, torkad salvia och mogna körsbär.

Allt om vin
15 juni, 2022

Härligt pampig och lite old-school i stilen – på det bästa av sätt. Här bjuds på gott om mörk frukt och massor av kryddighet i form av vanilj, kardemumma, kryddnejlika och lite kakaostänk. Ett vin som står pall för smakrika rätter och som gärna får låtas blomma ut i karaff i en timme eller två.

Wine Table, Andreas Grube
21 mars, 2022