Roncicone

  • 2019
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti Classico Gran Selezione

649 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 1032579

Sortiment Privatimport

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Ett elegant vin med stor doft med inslag av mörka körsbär och kryddiga plommon. I smaken finner man röd frukt, mineraler, vanilj och en viss örtighet, allt med välbalanserad syra och pigga tanniner.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar, vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt.

Lagring

Vinet har lagrats 22 månader på 500 liters ekfat, varav 30% var helt nya.

Passar till

Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

Recensioner

Den bästa årgången så här långt av vinet. Utsökta kalkiga tanniner med ett markerande men ödmjukt sinne driver den fina frukten som har den mörkt mogna nyansen i sitt rödare vitala drag. En maritim bris ger finlemmad sälta med salvinyans och en välstämd örtighet med tomatstjälkar, lavendel och basilika talar om var vi befinner oss. Det är en opulent och mycket attraherande föreställning vi får. Den bör avnjutas ung och de kommande 12-15 åren Skörd påbörjad 4 oktober 2019. Buteljerades 8 mars 2022.

Livets Goda, Anders Enquist
14 oktober, 2022