Roncicone

  • 2015
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti

599 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 71233

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Intensivt rubinfärgat med en stor doft med inslag av viol och rödfrukt, kryddad med nyanser av vanilj från ekfaten. Smaken är medelfyllig, ungdomligt stadigt med tydlig men mogen tanninstruktur och en god körsbärsfrukt, toner av plommon och vanilj som ger smaken rikedom och längd.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar, vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt.

Lagring

Vinet har lagrats 18 månader på 500 liters ekfat.

Passar till

Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

Information

Sommaren 2015 startade tidigt med höga temperaturer redan i juni. Temperaturerna fortsatte att öka och i juli nådde det upp till 40°C. Det regnade väldigt lite men vinrankorna mådde trots detta bra, tack vare vinter- och vårmånadernas påfyllda vattendepåer. Vinet buteljerades den 28 juli 2017.

Recensioner

95 + points "Here is a new exciting wine from Francesco Ricasoli that represents the hands-on results of a long zoning and research project underway at this estate to better understand the potential of each single vineyard within the greater Castello di Brolio property. The 2016 Chianti Classico Gran Selezione Castello di Brolio Roncicone is a soft and velvety expression with a long bouquet of dark and purple fruit, tilled earth, spice and tobacco. The wine o􀃠ers volume, grit and a more accessible or sweet tannin. This is a great steak wine made from 100% Sangiovese that was aged in 500-liter tonneaux (with 30% new oak and 70% used barrel). Some 6,000 bottles were made. This vineyard site is rich in marine fossils"

Monica Larner, Wine Advocate
01 september, 2019

97 points

James Suckling

95 points

Wine Spectator