Roncicone

  • 2016
  • Ricasoli
  • Italien, Chianti

599 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 72818

Sortiment Systembolagets beställning

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Röda viner

Karaktär

Intensivt rubinfärgat med inslag av körsbär och hibiskus med nyanser av viol, lavendel, nejlika och tobak. Medelfyllig och ungdomlig med välintegrerad tanninstruktur och lång eftersmak.

Tillverkning

Jäsningen äger rum i ståltankar, vid 24-27 grader med 14-16 dagar lång skalkontakt.

Lagring

Vinet har lagrats 18 månader på 500 liters ekfat.

Passar till

Det här är ett seriöst vin som gärna bör luftas i cirka 30 minuter i karaff och helst serveras i glas med stor bordeauxkupa. Maten bör vara av smakrikare slag, rätter av grillat eller långkokt kött eller vilt per perfekt, men även smakrikare rätter av ljust kött och fågel med exempelvis svamp eller rotsaker fungerar perfekt, liksom vällagrade hårdostar. Servera vinet vid 18 grader.

Information

Försommaren 2016 var väldigt fuktig med höga temperaturer och i slutet av maj råkade vingården ut för två hagelstormar vilket gav ett mindre skördeuttag. Sommaren som följde var mycket torr och varm.

Recensioner

"I love the purity of fruit to this Gran Selezione that shows hibiscus, orange peel, violets, lavender, early grey tea, cloves, tobacco and wet earth. Elegant and flowing with lithe yet structured tannins, intensely refreshing acidity and a long, complex finish. Superb sangiovese."

James Suckling

96 points "This is the third of the single-vineyard Gran Selezione wines now being o􀃠ered by Barone Ricasoli. Of the three, the 2016 Chianti Classico Gran Selezione Castello di Brolio CeniPrimo is my favorite. This is also 100% Sangiovese and 6,000 bottles were made. The bouquet is bright and direct with a slightly wild or untamed side. I picked up notes of crushed white pepper and rosemary essence. You also get a distinct mineral note of slate or black rock. All this tops o􀃠 a plummy fruit core in this pretty wine. Pair it with a Tuscan sausage and bean dish"

Monica Larner, Wine Advocate
01 september, 2019

95+ points

Robert Parker Wine Advocate 2019