Saint-Amour Clos de la Brosse

  • 2019
  • Terroirs et Talents
  • Frankrike, Beaujolais

159 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 93885

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Karaktär

Silkigt, elegant, komplext och relativt fylligt vin med toner av skogshallon, björnbär, körsbär, smultron, kryddor och färska örter.

Tillverkning

Druvorna avstjälkades innan jäsningen. Producenten använder sig av den traditionella tekniken chapeau grillé där ett galler håller hatten av druvskal nedsänkt så att en jämn och varsam extraktion uppnås för att ge vinet en mjuk och elegant struktur.

Lagring

Vinet är lagrat 12 månader i cementtank.

Passar till

Lantpaté, charkuterier, fågel- och fläskrätter, ostpaj, smakrika grönsaksrätter gärna med svamp, eller till mjuka komjölkostar.

Information

Familjen Lebeaupain är ägare till den muromgärdade vingården Clos de la Brosse, belägen på 300 meters höjd i söderläge, vinrankorna är över 60 år gamla. Vinodlingen sköts av Gérard Lebeaupin, vinmakare är Yoan Pitoiset. Clos är benämningen för en muromgärdad vingård. Clos de la Brosse är ett av 12 climat inom Saint-Amour.

Recensioner

Saint-Amour är en av de tio kvalitetsklassade byarna i Beaujolais som får sätta ut byns namn på etiketten. Detta underbart inbjudande rödbäriga vin är ett fint exempel på varför, med sin doft av jordgubb och körsbär, fräschör, lätt rostade toner och fina längd.

Marie Oskarsson, Göteborgsposten
10 oktober, 2021

BRA KÖP! Läcker frukt med toner av klarbär, örter. Liten angenäm kärnig ton i avslutningen.

Allt om Vin
27 september, 2021

Varmt mogen gamay med viol, blåbär, syrliga körsbär, tranbär, granatäpple, mandlar och kola. Ett vin som behöver lite tid för att öppna sig men ge den ett par år så kommer mycket att hända.

Christian Stojkovic, Vinbanken
17 oktober, 2021

Grand Cru-Beaujolais gjort i en saftigt stil som välkomnar en lägre temperatur och gärna en gryta med kyckling och grädde eller en toast med svamp. Pigg och rak i ryggen med viol, vilda hallon och mogna jordgubbar.

Sofia Ander, DinVinguide.se
19 oktober, 2021