Saint-Véran "Chênes"

  • 2019
  • Domaine Auvigue
  • Frankrike, Bourgogne

199 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 95286

Sortiment Systembolagets tillfälliga

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 14,0 %

Vita torra viner

Karaktär

Gul färg och nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av gula plommon, mineral, gula äpplen, smör, nötter och citrus. Komplex och nyanserad, mycket frisk, harmonisk smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, mineral, gula äpplen, smör, nötter och citrus.

Tillverkning

De framställer sina viner på ett hållbart och småskaligt sätt med minimal påverkan, två av vingårdarna är eko-certifierade sedan mer än 20 år.

Lagring

Vinet är lagrat 5 månader i 1 och 2 år gamla ekfat.

Passar till

Vit bourgogne av kvalitet bör serveras något mer tempererad än många andra viner, gärna vid cirka 12-14 grader, för att kropp och komplexitet ska blomma ut. Det är ett perfekt vin till klassiska fisk- och skaldjursrätter med eleganta och gärna syrafriska vitvinssåser och smörsåser. Endivesallad med hasselnötter och comté är en annan utmärkt rätt till detta vin.

Information

Familjen Auvigue äger idag totalt 6 hektar vingårdar inom Pouilly-Fuissé AOP, Mâcon AOP, Saint-Véran AOP, Bourgogne AOP. Man gör 45 olika viner och har varit en av pionjärerna med att vinifiera och buteljera varje unikt vingårdsläge för sig. Domaine Auvigue drivs idag av tredje generationen genom barnbarnen Jean Pierre och Michel Auvigue.

Recensioner

En ung och frisk Saint-Verán med varmt mogen frukt av gula äpplen, vita persikor, päron, snyggt integrerade fat, citrongräs, mineral, kalk och bra syra.

Christian Stojkovic, Vinbanken.se
08 december, 2021

Snyggt rullande chardonnay lagrat nio månader i fat på sin jästfällning, med expressivt humör, bra syra och en fin limestone i det mineraliska fästet som ger fruktens huvudrollsinnehavare – det honungsslungande, vitblommiga och lätt tropiska citrusdrivet – ett bra fäste. Eleganta tanniner som markerar och gör sitt jobb utan att dra åt svångremmen för hårt. Ett rogivande och tilltalande vin att inta idag och ett par-tre år framåt.

Anders Enquist, Livets goda
10 december, 2021