Solo Passione A'sPasso

  • 2016
  • Antiche Terre Venete
  • Italien, Veneto

89 kr

  • 750 ml
  • Art.nr 71388

Sortiment Systembolagets fasta

Restsocker 7 g/l

Förslutning Naturkork

Alkoholhalt 13,5 %

Röda viner

Karaktär

Tack vare torkningen av druvorna har vinet vunnit en större koncentration, en lite djupare doft och fylligare smak. Toner av både syrliga och söta körsbär, lätt torkade plommon och mörk choklad noteras i doften och smaken är medelfyllig, rikt fruktig och balanserat sträv med en medelgod syra och lång eftersmak.

Tillverkning

Den teknik man använder för det här vinet kallas appassimento och är densamma som för det välkända men mycket högre prissatta Amarone della Valpolicella. Det innebär att druvorna torkas en kort tid innan man pressar dem och jäser druvmusten i ståltankar med en dryg veckas skalkontakt. Tack vare torkningen vinner vinet en större koncentration, får dessutom en mildare strävhet och en fint nyanserad komplexitet av de torkade skalen. Vinet dras sedan av skalen och lagras under sex månader i äldre franska ekfat

Passar till

Vinet har vissa likheter med en amarone, men det serveras hellre till lättare mat. Charkuterier och lagrade ostar, pastarätter med smakrika köttsåser och parmesanost, grytor och grillat, svampbaserade rätter och risotto med svamp är passande rätter. Servera vinet vid cirka 18 grader, gärna luftat en kort stund så att det blommar ut lite. Det här vinet behöver inte lagras, det är utmärkt att drickas direkt.