Stellar Organics BiB

  • 2020
  • Stellar Winery
  • Sydafrika, Western Cape

229 kr

  • BiB 3000 ml
  • Art.nr 2042

Sortiment Systembolagets fasta

Restsocker 5 g/l

Alkoholhalt 12,0 %

Vita torra viner

Ekologiskt

Hållbarhetscertifierat

Pappersförpackning

Vegan

Rättvisemärkt

Karaktär

Doften är ungdomligt blommig, aromatiskt fruktig och frisk med inslag av gröna äpplen, citrus, syrliga krusbär och med en liten sötmogen nyans av gul tropisk frukt. Smaken är lika fruktig och frisk, knappt medelfyllig till sin tyngd och med en livlig syra och mjuk textur.

Tillverkning

Druvorna kommer från ekologiskt certifierade vingårdar i Olifants River Valley. De olika sorterna vinifieras var för sig, de pressas i hela klasar vid låg temperatur och musten sätts sedan i ståltankar att sedimenteras ett dygn, varefter den klara musten jäses i långsamt i ståltankar. Efter den malolaktiska jäsningen får vinet mogna en kort tid innan vinet blandas och buteljeras ungt.

Lagring

Vinet är lagrat i rostfria ståltankar.

Passar till

Tack vare fräschören är det är ett utmärkt sällskapsvin och uppfriskande aperitif. Det passar allra bäst till mildare fiskrätter, kokta eller stekta alternativt soppor och grytor, med smak av vitt vin och citrus och även lite kryddheta rätter inspirerade av exempelvis det thailändska köket. Lättare rätter av grönsaker samt sallader är andra alternativt, liksom ostar i största allmänhet och milda get- eller komjölkostar i synnerhet. Det bör serveras svalt, gärna kring 8-10 grader. Det vinner inte på att lagras, drick det ungt när det är som blommigast.