The Wanted Zin Old Vine Zinfandel

  • 2021
  • Orion Wines
  • Italien, Apulien

289 kr

  • BiB 3000 ml
  • Art.nr 74659

Sortiment Systembolagets fasta

Totalsyra 5,8 g/l

Restsocker 14 g/l

Alkoholhalt 14,5 %

Röda viner

Pappersförpackning

Vegan

Karaktär

Doften är stor och djupt fruktig i en solmogen stil med mörka bär och plommon samt toner av vanilj och choklad från ekfaten. Smaken är drygt medelfyllig med samma generösa frukt och fatnyanser, en väl inbäddad och silkeslen strävhet, en mjuk fruktsyra och en lång, angenäm eftersmak.

Tillverkning

Druvklasarna avstjälkas försiktigt och man gör sedan ett par dygns kallurlakning mellan druvskal och must för att lyfta fruktigheten i vinet utan att laka ur strävhet. Därefter jäses musten vid 25-27 grader i ståltankar under 8-10 dagar och regelbunden överpumpning. Efter malolaktisk jäsning dras 50 procent av vinet över till två år gamla amerikanska ekfat för lagring under 8 månader. Resten av vinet mognar i ståltankarna.

Passar till

Det här är det perfekta grillvinet, det klarar av både smakrika rätter, rökta nyanser, viss kryddhetta och något sötaktiga tillbehör. Servera det också till tilltugg som ostar, charkuterier och oliver, samt till allehanda pasta- och risrätter och de flesta fågel-, lamm- och kötträtter i största allmänhet. Det passar också till vegetariska rätter med inslag av bönor, rostade rotsaker och stekt svamp. Servera det vid cirka 16-18 grader och slå gärna upp vinet i karaff för en lätt luftning.